A fűszerpaprika eredetileg Közép-Amerikából származott. Hazánkban fűszernövényként az 1500-as évek végétől ismerik, de szélesebb körben csak a XVIII-XIX. század fordulóján terjedt el. Kezdetben a fűszerpaprikát, mint házi fűszert az ország minden részén termesztették. Az 1831. évi kolerajárvány idején a ragály ellen vetették be a paprikát mint "biofegyvert", és a paraszti keretekben a járvány elmúltával kezdték el a paraszti kertekben is termeszteni. Ezután már gyorsan megismerte és megszerette az ínyencségekre fogékony magyar nép. Kereskedelmi cikké válását követően azonban a mikroklimatikus viszonyok, természeti adottságok kölcsönözte magasabb festék tartalom, kellemesebb íz, és aromahatás sajátosságai miatt két termőtáj körzet, a szegedi és a kalocsai alakult ki. E fűszernövény márkatermékké fejlődésében igen fontos szerepe volt a hagyománytiszteletnek, az itt élő emberek szorgalmának, tudásának és nem egyszer embert megpróbáltató kitartásának.
A fűszerpaprika, mint sajátosan magyar hungarikum, fűszernövény, sokoldalú felhasználhatósága, természetes festékanyagai, kellemes íz-és aromaanyagai, nagy mennyiségű C-vitamin tartalma miatt napjainkban azon magyar termékek egyike, amely mind minőségben, mind mennyiségben, mind pedig árában meghatározó a világpiacon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése