Borkóstolás
» Bort borospohárból
A pohár kiválasztása: olyan poharat válasszunk, melynek anyaga színtelen üveg (lehetőleg kristály legyen), ez ugyanis nem lép reakcióba a borral, ráadásul fénytörése is jó.
» Mennyit szabad a kóstoláshoz a pohárba tölteni?Alapvetően arra törekedjünk, hogy ne kerüljön túl sok ital a pohárba. Célszerű annyit tölteni, hogy a bor a kehely legszélesebb pontját elérje, ennél többet azonban ne tegyünk bele.
» Kóstolási-fogyasztási hőmérséklet
Mindig ügyeljünk arra, hogy a kóstolásra vagy fogyasztásra kiválasztott ital megfelelő hőmérsékletű legyen!
» Indulhat a kóstolás!
Eleinte mindent a szemnek, semmit a szájnak! Még mielőtt belekóstolnánk a borba, vegyük szemügyre az italt. Fontos a szín megfigyelése, ezt különösen fehér háttérrel láthatjuk tisztán.
» Aki mer, az nyel!
Most kóstoljunk bele a borba. Elsőre egy közepes kortyot vegyünk a szánkba (túl kicsi mennyiség esetén a nyál felhígítja az italt, így az ízek torzulnak), majd tartsuk a szánkban 15-30 másodpercig.
» Jöhet a következő! De milyen sorrendben?
Ha több bort kóstolunk, célszerű sorba rendezni a kiválasztott italokat. Több szempont is létezik, melyek alapján a helyes sorrendet kialakíthatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése