A cigánka téglatest alakú (10x25x5 cm), sertés hashártyába töltött húskészítmény, amely főtt sertésbelsőségekből (máj, tüdő, lép, szív, nyelv)készül abált vér, abált szalonna és nyesedékhúsok, vöröshagyma,fűszerek (só, bors, őrölt pirospaprika) és főtt rizs felhasználásával.
A cigánka a májtól és a vértől jellegzetesen sötétbarna színű, a véres és májas hurkára jellemző ízű, illatú és állagú, sütni való készítmény.
A magyarországi szlovákok a húsételek közül a legváltozatosabban a disznóhúst dolgozták fel. A békési szlovákok sajátos disznótoros ételfélesége volt a cigánka, amelynek hazai készítése valószínűleg a magyarországi szlovákok megtelepedésével terjedt el a 18. században. A török dúlás után Harruckern és más földesurak nagyobb számban telepítettek le az Alföldön szlovákokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése