Oldalak

2011. március 21., hétfő

Az egységes kérelem előtt FONTOS az AKG támogatásban résztvevő ügyfeleknek

Azon AKG ügyfelek, akik 2010. évben támogatási határozat birtokában sem adtak be egyáltalán területazonosítási kérelmet, s igénybe kívánják venni a fennmaradó 4 évre az AKG támogatást azok az egységes kérelem beadása előtt még beadhatják. Ehhez természetesen a tavalyi gyakorlatnak megfelelően 3 méteres pontossággal fel kell mérniük területüket.

Fontos továbbá, hogy az EMVA-AKG Kötelezettség átvállalás beadó felület – vis maior esetre – jogutódlás, öröklés -, valamint a visszavonási kérelem vis maior illetve más jogcímbe történő átlépés miatt elérhető az MVH honlapján az Elektronikus ügyintézés menüpont alatt.

Miért is fontos ez?
Ez azért fontos, mert a 2. gazdálkodási évre vonatkozóan a fenti események jelezhetők még, ha elhalálozásos jogutódlás, céges jogutódlással vagy egyéb vis maioros átadás, vagy visszavonásra okot adó eset áll fenn 2010/2011 évekre.

A vis maioros, vagy más jogcímbe történő átlépés miatti visszavonásra vonatkozó kérelem keretében a Kötelezettségvállalással érintett területekből részpoligon területek is visszavonhatók. A térképnézet segítségével meg kell adni a vis maiorral érintett területek pontos határait, illetve ezen esetben az EOV koordináták feltöltésére is szükség van. Az új kimérés költségei az ügyfelet terhelik. A kitöltött kérelem beadására, módosítására, esetleg visszavonására az aktuális gazdálkodási évre vonatkozó egységes kérelem beadási határidejéig van lehetősége. A 3. gazdálkodási évre vonatkozó nem vis maioros visszavonási kérelem beadási határidő természetesen 2011. december 31.

Azon elhalálozásos jogutódlással, céges jogutódlással vagy egyéb vis maioros átadással érintett ügyfeleknek, akik még a 2. gazdálkodási évre vonatkozóan szeretnék érvényesíteni a kötelezettség átvállalást és ezt nem tették meg, vagy nem tehették meg 2010.12.31-ig, most vis maioros kötelezettség átvállalási kérelem beadására van lehetőség, amennyiben az örökös vagy a jogutód kívánja beadni EMVA-AKG-ra a 2011-es egységes kérelmet. Az átvállaláshoz természetesen figyelembe kell venni a 171/2010 MVH közleményében leírtakat, s a szükséges dokumentumokat papír alapon is be kell küldeni.
A 3. gazdálkodási évre a beadási határidő (2011/2012) természetesen a rendelet szerinti 2011.08.31.
Fontos, hogy a vis maiorhoz kapcsolódó papír alapú igazolásokat is - az elháríthatatlan külső ok (vis maior) esetén alkalmazandó egyes szabályokról, valamint egyes agrártárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 44/2007. (VI. 8.) FVM rendelet szerint - az MVH-hoz be kell küldeni.
f: Magyar Agrárkamara, 2011.03.19 10:18

Nincsenek megjegyzések: