Oldalak

2011. december 21., szerda

SZABADFOLD.HU   |   2011.12.21
Jövőre új támogatási formák is indulnak, régiek pedig kicsit átalakulnak, vagyis érdemes az érintetteknek megnézni a részleteket!
Az agrártárca igyekszik megtalálni annak lehetőségét, hogy az állattartók támogatása az idei évhez hasonló mértékű maradhasson a következő időszakban is. Az állattartók földhöz jutását segíti az októbertől elindult, 65 ezer hektár állami földterület haszonbérbe-adási pályázata is.
Nem egészséges viszont az, hogy a juhlétszám alakulása ennyire szoros kapcsolatban áll a támogatások mértékének változásával – hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt helyettes-államtitkár a Juh-, és Kecsketenyésztők Szövetségének év végi küldöttgyűlésén, melyről a Magyar Állattenyésztők Szövetsége számolt be honlapján. A tárca kimutatása szerint a juhtartók árbevételében a támogatások aránya 73 százalék, ami nagyon sebezhetővé teszi az ágazatot. Más szektorokban, mint pl. a zöldség-gyümölcs vagy a baromfi ágazat esetén, a támogatások aránya az árbevétel 5-8 százalékát teszik ki.
A juhlétszám a csatlakozás óta folyamatosan csökken, év végére a nőivarú juhok száma alig haladja meg a 900 ezret. Ez a támogatásra jogosult 1,146 milliós lehetőségnek kevesebb mint 80 százalékos kihasználását jelenti.
A területalapú (SAPS) támogatások első felét október közepétől kezdődően utalta az MVH. A második rész, aminek összege 135 milliárd forint, kifizetését január második felében kezdi meg a hivatal. Az állatalapú támogatások pontos mértékét meghatározó támogatási rendelet információnk szerint hamarosan megjelenik. A tervezetben az alábbi összegek szerepelnek:


- termeléshez kötött anyatehén támogatás 47 200 Ft
- hízóbika támogatás 43 200 Ft
- tejkvóta támogatás 4 Ft
- extenzifikációs támogatás 16 000 Ft
- anyajuh támogatás 1 220 Ft
- juhtej termelés esetén anyajuh támogatás 980 Ft
- KAT kiegészítő anyajuh támogatás 1 930 Ft
- De minimis anyajuh támogatás 1 900 Ft
- De minimis anyakecske támogatás 3 000 Ft
Jövőre is megnyitják az állattartókat segítő jogcímeket, mint a sertés-, és a baromfitartóknak nyújtott állatjóléti támogatást, az állati hulla-, illetve hulladék elszállítás és megsemmisítés támogatását, az állategészségügyi vizsgálatok díjának támogatását, a tenyésztés-szervezési támogatást, továbbá az egyes állatbetegségek felszámolására nyújtott támogatást. Ezek keretét úgy határozzák meg, hogy azok egész éven át kitartsanak. Ezeken túl a likviditási gondok áthidalására kialakított és a 2011-ben meghirdetett forgóeszközhitel-finanszírozási konstrukciók igénybe vehetők lesznek 2012-ben is.
 

Nincsenek megjegyzések: