Oldalak

2012. július 23., hétfő


Újabb válságban a sertéságazat, az állattartók kénytelenek a veszteségeik miatt csökkenteni az állatlétszámot, megszüntetni munkahelyeket, felszámolni a telepeiket – állítja közleményében Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke. Mindezek miatt a termelők sürgős intézkedést várnak el a kormánytól.
Drasztikus állománycsökkentésre kényszerülnek a sertéstartók, mivel újra óriási veszteségeket termel a sertéstartás – állítja a szövetség elnöke.Az elmúlt évek rossz tendenciái újra tetőznek, a magas, 6-7000 ft/100 kg körüli gabona árakkal, a 16000 ft/100 kg szója árakkal. Így egy kg hízótáp ára közelít a 100 ft/kg-hoz, ebből 3,5 kg kell egy sertéstelepen a koca állományt is figyelembe véve egy kg sertés felneveléséhez 20 kg-os súlytól.
Ez már is 350 ft takarmány önköltség, és még erre jönnek rá az egyebek, munkabér, kamat, víz, villany, egyéb költségek. Az önköltség így valahol 450-500 ft körül alakul, e helyett ma az átvételi ár 370-380 ft. A sertéstartók az óriási veszteség miatt kénytelenek kivágni az állományukat, tovább csökkentve ezzel az amúgy is 10 éves mélypontra került állományt.

Nincsenek megjegyzések: