Oldalak

2014. július 31., csütörtök

GOSZ: a tervezett időre befejeződik az őszi búza aratása

A tervezett időre, augusztus elsejére befejeződhet az országban az őszi búza aratása - közölte a Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

  Hozzátette: az őszí búzát a termőterület 95 százalékán már levágták. A termésátlag hektáronként 4,5 tonna, ami 0,1 tonnával kevesebb az előzetesen vártnál.
    A termés minősége a vártnál rosszabb, 40 százalék az étkezési és 60 százalék a takarmány minőség. Ezt az arányt korábban a szakemberek fordítva várták.
    Vancsura József elmondta, hogy a termés tárolásához rendelkezésre áll a megfelelő tárolókapacitás, a magtárakba tisztított, értékesítésre alkalmas gabona kerül.
    Az árpa aratásával már végeztek a gazdálkodók. Országosan 900 ezer tonnát terveztek, a betakarított termés mennyisége majdnem egymillió tonna.
    A repcét a termőterület 95 százalékán vágták le, a hektáronkénti hozam nagyobb a vártnál.
    Összességében az őszi kalászosok termésmennyisége országosan eléri majd a 7-8 millió tonnát. A szakemberek úgy becsülik, hogy a kukorica hozama is eléri országosan a 8 millió tonnát. Ez alapján az idén jó gabonatermésre van kilátás - mondta a GOSZ elnöke.
A csapadékos idő jelentősen hátráltatta a betakarítást, így az aratás a szokottnál két héttel később fejeződik be, annak ellenére, hogy két héttel korábban kezdődött.(f:mti)

Nincsenek megjegyzések: