Oldalak

2014. november 21., péntek

Kiterjesztik a trágyázási szaktanácsadási rendszert

 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) agrártudományi kutatóközpontjával együttműködésben az egész országra kiterjeszti a trágyázási szaktanácsadási rendszert.
A két fél közötti szerződés pénteki, martonvásári aláírásán Győrffy Balázs, a NAK elnöke kiemelte: a szerződés apropóját a való élet adta, hiszen Magyarország területének jelentős részén, mintegy 68-69 százalékán a termőtalaj nitrit érzékeny. Az ilyen területeken gazdálkodóknak ötévente talajvizsgálatot kell végeztetni, és az eredményekre alapozva évente tápanyag-gazdálkodási tervet szükséges készíteni. Ezért a NAK az MTA kutatóközpontjával együttműködve az egész országra kiterjeszti a költség- és környezetkímélő trágyázási szaktanácsadási rendszert, hogy ezzel segítsék a termelőket.  
Győrffy Balázs emlékeztetett arra, hogy a ProPlanta szoftverre támaszkodó szaktanácsadási rendszer 2005-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében indult el és 2008-ban már 8 megyében alkalmazták. Mostantól a rendszert a falugazdász hálózat segítségével újraindítják, kiterjesztik, hogy minden magyar gazda számára elérhető legyen – mondta.Elmondta továbbá, hogy a NAK a szolgáltatást hosszú távon kiterjesztik a talajminták vételezésére is, ennek érdekében minél több talajvizsgálati laboratóriummal együtt kívánnak működni.(f:mti)

Nincsenek megjegyzések: