Oldalak

2016. augusztus 27., szombat

T A L L Ó Z Ó...

Szürkemarha Vigadalom

Finom szürkemarha ételekkel, népzenei- és kulturális programokkal, hamisítatlan vidéki hangulattal, díjnyertes szürkemarhákkal, klasszikus finomságokkal és újragondolt ízekkel várják a látogatókat az V. Szürkemarha Vigadalomra Budapesten, a Vajdahunyad várába 2016. szeptember 9-11. között.
A programot színesíti Szürkemarha mustra, a legjobb szürkemarha tenyésztők főzőversenye, valamint egy média főzőverseny is. Mind emellett egy külön tárlat nyílik a témában a Mezőgazdasági Múzeumban is.

A várható agrártámogatási kifizetésekről...

Az FM Sajtóiroda tájékoztatója szerint előző évhez hasonlóan előreláthatólag idén ősszel is október közepén elindulhat az agrártámogatások előlegfizetése.

A közösségi és nemzeti forrásokból együttesen mintegy 63 milliárd forint támogatásban részesül idén a nehéz helyzetben lévő tejágazat. Ez a segítség akár literenként 30 forinttal is kiegészítheti a termelők bevételeit, mely nem csupán az állatállomány drasztikus csökkenését akadályozza meg, de a 90 forint körüli önköltség melletti 67-68 forintos hazai átvételi árak mellett sok vállalkozásnak egyenesen a túlélést jelenti.

Szeptemberben várhatóan több jogcímen is jelentős összegű támogatási források válnak hozzáférhetővé. Így 40 milliárd forintos agrár-környezetgazdálkodási (AKG), 18 milliárdos kertészeti gépvásárlási, 12 milliárdos fiatal gazda támogatási, valamint 4,7 milliárdos időjárási kockázatcsökkentő keret nyílik meg a termelők számára.

2016-ban eddig összesen mintegy 120 000 hektárnyi mezőgazdasági területet érintett valamilyen természeti káresemény Magyarországon, ebből 40 000 hektárnál nagyobb területen volt jégverés, valamint hasonló nagyságrendű a fagykár is.

Helyi termékek előállítása

A kézikönyv bemutatja a helyi termékek előállításának feltételrendszerét, az értékesítés lehetséges változatait, a helyi piacoktól a falusi vendégasztalokon át a közétkeztetésig. Ehhez szorosan kapcsolódva részletezik a termékek védjegyezését, az élelmiszer-előállítás élelmiszer-biztonsági és higiéniai szabályait, valamint az élelmiszerjelölés legfontosabb tudnivalóit. Külön fejezet foglalkozik az adózási ismeretekkel, amely a legkedvezőbb vállalkozási forma kiválasztásában is segítséget nyújt.
A kézikönyv letölthető itt: http://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/101-helyi-termekek-kezikonyv

Pályázat a nem mezőgazdasági tevékenység támogatására

Pályázatot írtak ki a nem mezőgazdasági tevékenységek indításának támogatására a Vidékfejlesztési programban 13,85 milliárd forint keretre. A tájékoztatás szerint a "Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása - Mezőgazdasági - tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozások indítása" című pályázati felhívás keretében a termelők, magánszemélyek maximum 40 000 eurónak (12,4 millió forint) megfelelő forint támogatásra nyújthatják be igényüket. 
Az elnyert támogatást ötéves kötelezettségvállalás mellett, két részletben kaphatják meg a nyertesek az üzleti tervben megfogalmazott célok megvalósítására.
A vidékfejlesztési pályázatra 2016. október 24. és 2018. október 23. között nyújthatók be a kérelmek a www.mvh.gov.hu weboldalon. Az első értékelési szakasz 2016. november 24-ig tart. 

Részletek:

Nincsenek megjegyzések: