Oldalak

2018. március 24., szombat

Növényvédelmi előrejelzés...

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 
 2018. évi 3. felhívás
► Az idén két hideghullám is félbeszakította a kerti munkákat. Talán az döntött helyesen, aki csak ezután kezd hozzá a metszéshez és a lemosó permetezéshez. Most ki tudja válogatni a fagykáros vesszőket. A virágozni készülő kajsziban, mandulában pedig a legutóbbi fagyhullám hatását is korrigálhatja. Mára már jól látszanak az elfeketedett bibéjű, elhalt szirmú virágrügyek, melyek termést már biztosan nem hoznak.
A fásszárú növényeinken áttelelő károsítók listája nem változott, Balatoni Andrea részletes táblázatát megtalálják a honlapomon. Ebben választ kaphatnak a legfontosabb kérdésekre. Jelenleg megtalálható-e a nyáron gondot okozó gomba, rovar, atka a fámon? Egyáltalán el kell-e végeznem a lemosást? Ha igen, akkor milyen hatóanyagú készítménnyel permetezzek? A lemosásra használt hatóanyagok körében nincs változás: réz (a legtöbb gomba, baktériumok), kén (lisztharmat, atkák) és olaj (rovarok, atkák) vagy ezek kombinációi. Átnéztem és frissítettem a korábbi felhívásomat, mellékelem.
Ha beválik a meteorológusok jóslata, akkor esős lesz a jövő hét. A varasodás, a tafrina és a monília is felébredhet! A gombákat de az állati kártevőket sem gyérítette jelentősen az idei tél. Csütörtökön-pénteken lehet, hogy fagyni fog! Ahol virágozásban éri a kajszit, ott bevethetik az 1 felhívás valamelyik biostimulátorát.
► A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara országos előrejelző csapdahálózatának tavalyi fogási adataiból Tóth Miklós kollégám rajzási grafikonokat is szerkesztett. A lenti ábrán jól látható, hogy pl. az almamoly mennyire eltérő időpontban és egyedszámmal rajzott a debreceni, a pomázi, a maroslelei, Budapesten a XI. kerületi és a Rákoscsabai megfigyelőkertekben. A legpontosabb eredményeket a saját gyümölcsfáinkra felszerelt előrejelző eszközök szolgáltatják. Érdemes beszerezni a kertünkben gondot okozó kártevők előrejelző csapdáit. A postai csomaghoz mellékelt tájékoztatókból a permetezések időpontját is kiszámíthatják. Tájékozódhatnak és rendelhetnek a www.csalomoncsapdak.hu oldalról.
► A fagyok tartós megszüntéig folytassák a madaraink etetését. A Magyar Madártani Egyesület a honlapján a magevők kora tavaszi táplálására hívja fel a figyelmet. Kimerültek az mezők, parkok tavalyi természetes magkészletei. Rakjanak több aprómagvat (kölest, pintyek és papagájok bolti keverékét, stb.) az etetőkbe. Lassan kezdődik a költési időszak is! Nézzék át és tisztítsák ki a mesterséges odúkat.
Budapest, 2018. március 24. Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK
További növényvédelmi előrejelzésekért, fotókért és a teljes hazai növényvédő szer adatbázishoz látogassa meg az Agroinform.hu/novenyvedelem mezőgazdasági portált.

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 2018. évi 3. felhívás melléklete
Átfésültem és kibővítettem a korábbi „lemosós” felhívásom. Igyekeztem az összes készítményt felsorolni.
Sok készítmény kapható más néven sőt akár több név alatt is. Az eredeti (referencia) növényvédő szert minden esetben fel kell tüntetni a csomagoló burkolat címkéjén. Ezzel beazonosíthatják a terméket.
►Sokan még mindig a klasszikus rézszulfátra (rézgálicra) esküsznek, pontosabban az ebből készített bordóilére. A rézszulfátot ( a rézgálicot avagy a kékkövet) már csak lombtrágyaként szerezhetik be, de számos, mésszel már a gyárban összekevert változatban is megvásárolható: Bordói Por, Bordói Extra, Bordóilé Neo SC, vagy a Bordóimix DG, Cuprogard DG, stb.
►Sok éve használjuk a rézoxiklorid hatóanyagot. Ebből készül a Rézoxiklorid 50 WP, Montaflow, Rézmax, Astra Rézoxiklorid, Neoram 37,5 WG, Rézmax Micro 63 WG, Rézox, Cuprosan 50 WP, Meteor, RézMax, Rézoxiklorid 50 WP (Saldeco), Cuprocaffaro Micro, Roxi, Copper Field Basic, Meteor, Cuprablau Z 35 WP, Cuprosin 35 WP, stb.
A fenti hatóanyagok mellett néhány éve megjelentek új molekulákat tartalmazó, nagyon finom őrlésű rezek is. Lassabban bomlanak, tovább védik a növényeket és nagyobb levélfelületet képesek lefedni.
►A rézhidroxid hatóanyagból gyártják a Champ DP, Champion 2 FL és WG és Gold, Copac Flow, Copernico Hi Bio, Rezerv, Funguran-OH 50 WP, Kocide 2000, Vitra Rézhidroxid, Joker 77 WP, Jolly 77 WP, Hydrostar, Pomuran Réz, stb. szereket. Kiváló esőállósággal rendelkeznek. Többségüket nyáron is felhasználhatjuk, nagy előnyük, hogy csonthéjasokban is engedélyezettek (őszibarack kivételével). Már nem perzselnek mint a fent felsorolt „régi” rezek.
►A tribázikus rézszulfátot tartalmazó Cuproxat FW lemosás után csonthéjasokban, sőt az őszibarackban is engedélyezett tafrinára. Azért érdemes permetezési próbát végezni, az engedély szerint ősziben sziromhullás, levélperzselés előfordulhat.
►A Nordoxban rézoxid van. Esőállósága és tartamhatása nagyon jó. Csonthéjasokban csak tavaszig vethető be, de sok más kerti növénynél mehet nyáron is.
Rezes szereink esőállóságát növelhetjük Silwet L-77 és a Silwet Star tapadásfokozó hozzáadásával.
► Ahol a törzsön, ágakon áttelelő állati kártevők ellen kell védekezni (pl. egyes pajzstetű, levéltetű, moly és atka fajok) ott jöhetnek a jól ismert olajok: Vektafid A, Biola-Agro, Catane, stb.
► A lisztharmatok ellen, lemosásra a legjobban a poliszulfidkén hatóanyagú gombaölők működnek. A régi, jól ismert Tiosolt most lombtrágyaként vásárolhatják. Ugyanazon a gyártósoron készül, mint korábban, egy kicsit hígabb lett, 60%-át tartalmazza a korábbi töménységnek. Ennek megfelelően emeljék meg a dózisát a növényegészségügyi mellékhatás érdekében. Kisebb mértékű atkafertőzést is gyérít és bizonyos mértékig hatékony még a varasodás ellen is.
► Aki együttes hatást szeretne elérni permetezésével a rovarokkal, az atkákkal és a különböző kórokozókkal szemben, az számtalan gyári kombináció közül választhat. Réz+olaj, kén+olaj, réz+kén+olaj és réz+kén összetételben is kaphatóak. Előnyük, hogy kényelmesen, egy menettel több ellenséget is gyérítünk. Hátrányuk, hogy gyakran kisebb mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, nem tudunk velük oly mértékű csapást elérni, mint a töményebb egy hatóanyagú szerekkel.
Réz+olaj:Vegesol R, Vektafid R, stb.
Poliszulfidkén+olaj: Nevikén, Agrokén, Nevikén Extra, Vektafid S, stb.
Réz+kén+olaj: Vegesol eReS, Greentech eReS, Olajos Rézkén, stb.
Réz+kén: Bordóilé+Kén Neo SC, Rézkén 650 SC, stb.
► Mindig a kéregkaparás, metszés és sebkezelés után permetezzenek, bőséges lémennyiséggel. A legkisebb kéregrepedésbe is be kell jutnia a permetlének! Eladáskor, vételkor nézzék meg a címke előírásait. Sok lemosószer nyáron is felhasználható, egyes olajok pl. adalékként keverhetőek a nyári permetlevekbe.
A réz és az olaj károsíthatja a talaj hasznos mikroszervezeteit. Egyre többen takarják fóliával a permetezendő fák alját. Tudni kell, hogy a lemosással csak gyéríteni fogják a károsítókat. Csupán ezzel a kezeléssel még nem tudják biztosítani a fák egészségét. A rügypattanást követően tavasszal és a nyár folyamán, az időjárás függvényében ismételni kell a védekezést az aktuális károsítók ellen.
Budapest, 2018. március 24-én. Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK

Nincsenek megjegyzések: