Oldalak

2022. június 1., szerda

Kultúrpajta és Tündérkert

Nyílt pályázatot hirdet a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat magyarországi színhelyein megvalósuló tevékenységek támogatására az NKA Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiuma

A Kultúrpajta és Tündérkert hálózat-programnak a pajták, tárolók, valamint a kertek - mint a Kárpát-medence sajátos tájképét meghatározó, jellegzetes épületei - szolgáltatnak helyszínt - olvasható az NKA honlapján.

    Mint írják, a program célja a portákhoz kapcsolódó törekvéseknek és eseményeknek egy közös kulturális hálózattá szervezése, a már meglévő és működő pajtákban zajló kulturális törekvések összehangolása. Abban nyújt támogatást, hogy ezek a helyek mind helyi, mind pedig regionális szinten közösségépítő és -formáló szerepet tölthessenek be.
    A pajták így olyan kulturális élettérré válnak, amelyekben folyamatosan van rá lehetőség, hogy kiállítások, tematikus bemutatók, szakmai előadások és beszélgetések valósuljanak meg. Ilyen programok lehetnek például zenei sorozatok, tánc-, film- és képzőművészeti rendezvények, vagy helyi ökopiac, gasztrobemutatók is - áll a felhívásban.
    A pályázati cél - 2022. június 1. és 2023. szeptember 30. között - a pályázó által üzemeltetett, megjelölt helyszínen, pajtánként legalább 3 önálló eseményből álló programsorozat megvalósítása. A programsorozat tematikájának a népművészet, a zene (komolyzenei, dzsessz, könnyű-, világ- és népzene is), az irodalom, az iparművészet és az építőművészet területek közül legalább egyet érintenie kell, valamint a programok összművészeti jelleggel is megrendezhetők.
    Mint írják, a program a népi építészeti örökségvédelem szerepét is betölti, hiszen hozzájárul a hagyományos faluképek megőrzéséhez és azok sajátos értékére hívja fel a figyelmet. Kiemelt célja továbbá, hogy a kultúrpajtákat összekapcsolja a Tündérkert-mozgalommal. A generációkon átívelő hagyományokat mentő és gyűjtő Tündérkert hálózat-program célja, hogy "az őshonos gyümölcsfák visszaköltözzenek a helyükre, a kertekbe, mivel a fák ápolása és gondozása a továbbörökítés és visszatanulás szempontjából nélkülözhetetlen. Ily módon válnak a Tündérkertek közösségi terekké, akárcsak a pajták" - olvasható a honlapon.
    A pályázat tervezett keretösszege 400 millió forint, az igényelhető támogatás pályázatonként maximum 10 millió forint. A felhívásra jelentkezhetnek a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat víziójához szellemiségében kapcsolódó, kulturális tevékenységét megvalósító, Magyarországon bejegyzett székhelyű gazdasági társaságok; civil szervezetek (egyesületek, alapítványok), önkormányzatok, egyéni vállalkozók, magánszemélyek, amelyek időszakosan (minimum 4 hónapon át) vagy egész évben működő pajták tulajdonosi, üzemeltetői, bérlői minőségüket érvényes és hatályos dokumentumokkal tudják igazolni. Amennyiben a projekt megvalósítása több szervezet együttműködésében valósul meg, a társszervezők pályázatukat egyénileg, külön-külön nyújthatják be. Az értékelés pályázatonként történik.
    Pályázatot benyújtani az NKA portálján keresztül június 29-én éjfélig lehet - áll az NKA honlapján, ahol a pályázattal kapcsolatos további információk is megtalálhatók.(F:MTI)

Nincsenek megjegyzések: