Oldalak

2023. április 23., vasárnap

S ó s k a...

A sóska zöldségként és fűszernövényként egyaránt felhasználható, attól függően, hogy egy étel fő alkotóelemeként használják (mint például egy sóskalevesben), vagy pedig fűszerként különféle pácokban vagy salátaöntetekben. Intenzív, citromos és fanyar íze miatt napjainkban kevésbé ismert fűszerként tartják számon. Sokak szerint az oxálsavaktól való félelem az a tényező, amely miatt sem a kertben, sem az étrendben nem kap jelenős szerepet.

A sóskatermesztés előnyei:

  • Mindegy, hogy mezei sóska, francia sóska (enyhébb ízű, mint a mezei sóska) vagy piros erezetű sóska (szintén enyhe savanykás) magját vetjük el.
  • A lényeg az, hogy termeszteni kell. A sóska ugyanis az egyik legkönnyebben termeszthető zöldnövény. Kevés gondoskodás mellett is megél, évről évre visszatér (egy másik fantasztikus évelő), és minden tavasszal az elsők között bújik elő.
  • A vadonban könnyű rátalálni egy-egy medvehagyma ligetre, de sóskára bukkanni a kertben? Higgye el, ez legalább olyan izgalmas, különösen, ha hosszú volt a tél.

Nincsenek megjegyzések: