Oldalak

2024. január 14., vasárnap

Hírbörze...


A Tiszán látható, a kérészek csupán egy napig tartó különleges násztánca. Bár sokan úgy vélik, ezek a rovarok a legrövidebb életű állatok közé tartoznak, ez a kijelentés nem helytálló. Valójában a tiszavirág lárvája három éven keresztül él a vízben, mielőtt bebábozódna, majd kikelne. Ezután mindössze néhány óráig él kifejlett rovarként, és csupán a párkeresés, a párzás foglalkoztatja. A megtermékenyítés után lerakja petéit a vízfelszínre, majd élete véget ér.

Földünkön 4,06 milliárd hektár erdő található, ami 0,52 hektár erdőt jelentene fejenként. Mindent egybevetve – az erdőírtást és -telepítést is – világszerte 4,7 millió hektár erdő tűnt el 2010 óta. A szárazföldi területek közel harmadát borítja erdő, ami alapanyagot, munkát, pihenést és megnyugvást, továbbá létbiztonságot jelent emberek millióinak.

Articsóka - Nem igazán mondhatjuk el erről a zöldségfajtáról, hogy közismert. Azért a legtöbb ember hallott már róla, főleg a háziasszonyok. A magyar konyha sütve vagy salátaként használja fel. Sokféle felhasználási lehetősége van, egyesek puhára főzik, olíva olajjal és citrommal ízesítik. Nagy mennyiségben megtalálható benne a vas, magnézium, kálium, B1-vitamin, emellett tartalmaz fehérjét és szénhidrátot is. Kalóriaszegény zöldség, 10 dkg, körülbelül 55 kalóriát tartalmaz. Már pizzákon is közkedvelt zöldségként használják.

„Az aszály egyetlen ellenszere az öntözés, mely száraz éghajlat alatt és sülevényes talajon csodákat mívelhet. Az öntözés ugyan szántóföldeken sincsen kizárva s azt a kultúra magas fokán álló némely országban kitűnő eredménnyel használják, sőt főleg kerti termnyékre alkalmazva, itt-ott hazánkban is gyakorolják (bolgár kertészek), de igazán haszonhajtó módon –sajnos! – még réteken is csak kivételesen kedvező viszonyok között alkalmazható szembetűnő előnyökkel.” (Forrás: Balás Árpád: Általános és különleges mezőgazdasági növénytermelés Magyar-Óvár 1888, 383 o.)

 

Nincsenek megjegyzések: