A gombaszezon kezdetével megnövekedtek a
gombafogyasztás utáni megbetegedések is, jelenleg a gombamérgezési
események száma a tízszeresére emelkedett az átlagos eseményszámhoz
képest. A gombaszezonban nem csak a mérgező fajok okoznak problémát,
hanem a helytelenül elkészített és tárolt gombás ételek is. A Nemzeti
Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezúton is felhívja a
gombagyűjtők figyelmét, hogy az általuk gyűjtött gombát minden esetben
mutassák be gombaszakértőnek. Ilyenkor legtöbben a hegyvidékekben keresnek gombát, ahol nagy
számban jelentek meg az ehető és a mérgező gombafajok. A kellemes idő
hatására még nem tűntek el a nyári fajok sem: a nyári, bronzos és
ízletes vargánya, az érdestinóru, a molyhos tinóru fajok. Megjelennek az
ősszel gyűjthető fajok is: a lila pereszke, a szürke tölcsérgomba, a
fenyő és gyűrűstinóruk, az ehető galambgombák és tejelőgombák, a
közkedvelt rizike fajok, valamint a trombitagombák. Viszont ezzel együtt
nagy tömegben bukkannak fel a nem ehető és mérgező gombafajok. A
legtöbb mérgezési esetért felelős két faj jelenleg a nagy döggomba és a
világító tölcsérgomba. A galócák közül szinte minden faj megtalálható: a
gyilkos galóca, a légyölő galóca, a párducgalóca, a citromgalóca, de
más mérgező nemzetségek fajai is nagy számban fordulnak elő az erdőkben:
például a susulykák vagy a fakógombák.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése