Oldalak

2025. augusztus 11., hétfő

Rovarfogyasztás ?!

 

A rovaralapú élelmiszerek valószínűleg nem fogják helyettesíteni a hagyományos húskészítményeket. A Nature Sustainable Agriculture folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint a rovarfogyasztásnak, mint a hús fenntartható alternatívájának a népszerűsítésére irányuló erőfeszítések nagyrészt kudarcot vallottak. Mi ennek a fő oka? A rovarok rendszeres fogyasztásának gondolatával szembeni széles körű idegenkedés és a kulturális különbségek.A legtöbb vállalat az állati takarmányozás céljára történő rovartenyésztésre összpontosít Az Egyesült Államokban és Európában végzett felmérések azt mutatják, hogy míg a válaszadók 91%-a hajlandó kipróbálni a növényi alapú húspótlókat, csak körülbelül 20%-uk venné fontolóra a rovarok fogyasztását. A kulturális normákban gyökerező „undor” érzésén túl gazdasági akadályok is fellépnek. A tanulmány megjegyzi, hogy a legtöbb vállalat, néhány fehérjeszeleteket gyártó start-up cég kivételével inkább az állati takarmányozás céljára történő rovartenyésztésre – például fekete katonalegyek tenyésztésére – összpontosít, mint az emberi fogyasztásra szánt(F:Agrárunió)

Nincsenek megjegyzések: