Oldalak

2011. március 14., hétfő

Egyéni válllakozás alapítása

Az alapítás menete a következőkben foglalható össze:
1. Az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének szándékáról az Okmányirodán személyesen, vagy egy elektronikus űrlapon az Ügyfélkapun keresztül bejelentést kell tenni. A szükséges nyomtatványok letölthetők a www.nyilvantarto.hu oldalról.
2. A bejelentés, változás-bejelentés díj- és illetékmentes.
3. A bejelentési űrlap megfelelő kitöltése esetén a Hatóság automatikusan beszerzi az egyéni vállalkozó adószámát, statisztikai számjelét.
4. A bejelentés alapján a nyilvántartást vezető szerv az egyéni vállalkozót nyilvántartásba veszi és erről igazolást ad az egyéni vállalkozó részére. Ez tartalmazza egyebek mellett az egyéni vállalkozó adószámát, statisztikai számjelét és nyilvántartási számát. Ezek az azonosítók szükségesek ahhoz, hogy az egyéni vállalkozó a tevékenységét a gyakorlatban is megkezdje. Egyébként a törvény szerint az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének feltétele a bejelentés megtétele.

Miután a bejelentés elektronikusan zajlik, minimális az ügyintézési idő – a bejelentés alapján az egyéni vállalkozó azonnal megkaphatja az adószám, statisztikai számjelét, és a nyilvántartásba vételi számot – tehát ezen ügyintézés után azonnal meg is kezdheti a tevékenységét. Persze vannak még alapítási teendők, amelyet külön kell intézni: ilyen a helyi iparűzési adó alá történő bejelentkezés, a székhely, telephely szerinti önkormányzatnál.

Az alapítás bejelentése megindítható elektronikusan, de ez feltételezi, hogy az alapító rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval. Ha nem, akkor először ezt kell intézni személyesen – az illetékes okmányirodánál. A törvény kétféle hatóságot említ: a bejelentést elektronikus úton az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos ügyekben eljáró, országos illetékességű hatósághoz (a továbbiakban: Hatóság) kell benyújtani. Ezt a törvény nem nevesíti, csak annyiban, hogy illetékessége az egész országra kiterjed – itt valójában a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalról (KEKKH) van szó (www.nyilvantarto.hu) Ez mellett külön hatóság az egyéni vállalkozók nyilvántartását vezető szerv.
(f: Adónet.hu)

Nincsenek megjegyzések: