A KAP vidékfejlesztési politikáját használják arra, hogy az
innovációt megjelenítsék a mezőgazdasági gyakorlatokban, és hogy támogassanak
konkrét műveleteket, amelyek növelik a mezőgazdaság termelését fenntarthatóbb
módon, elmozdulva a bio-alapú gazdaság irányába és fenntartva a helyes talaj
funkciókat, egy kiszivárgott Európai Innovációs Partnerségről szóló tervezet
szerint, amit február 29-én tesznek közzé. A 9 oldalas tervezet felvázolja,
hogy az EIP hálózatot a Vidékfejlesztési Hálózat ernyője alatt hozzák létre,
amely tevékenységet serkent uniós, nemzeti, regionális és helyi szinten.
Ez az Innovációs Partnerségi hálózat használja a jelenleg létező
Vidékfejlesztési Bizottságot és monitoring bizottságokat a tagállamok és
irányító hatóságok felé történő jelentésre és tagállamokkal és irányító
hatóságokkal való együttműködésre, írja a tervezet.
A tervezet hozzáteszi, hogy míg a vidékfejlesztési programok
általában a régiók határain belül működnek, addig a régiókon és határokon
átnyúló vagy uniós szintű innovatív akciókat az Unió Kutatási és Innovációs
Politikáján keresztül szükséges társfinanszírozni.
Az agrár kapcsolódású EIP célja leszűkíteni a gazdálkodó közösség
és kutatók közötti távolságot és létrehozni a termelőket, tudósokat,
tanácsadókat, NGO-kat és vállalkozásokat magában foglaló operatív csoportokat,
amelyek érdeklődési témák köré épülnek fel és innovatív gyakorlatokat,
termékeket, szolgáltatásokat és technológiákat tesztelő és alkalmazó projekteket
hajtanak végre.
A Bizottság már bejelentette az élelmiszerbiztonságot, a
bio-gazdaságot és fenntartható mezőgazdaságot célzó kutatás és innováció
területére jutó 4,5 milliárd eurós költségvetési sort a Horizont2020 csomag
keretében.
Az EIP két cél elérést tűzte ki 2020-ig:
1)
megfordítani
a csökkenő mezőgazdasági termelékenység jelenlegi tendenciáját, miközben a
környezeti szempontok figyelembevételre kerülnek
2)
a
talaj szerves anyagtartalmának csökkenésének kérdését napirendre venni a talaj
funkciók megfelelő szinten történő biztosítása érdekében
i)
megnövelt
mezőgazdasági termelékenység, termelés és erőforrás hatékonyság
ii)
bio-alapú
gazdaságot támogató innováció
iii)
biodiverzitás,
ökoszisztéma szolgáltatás és talaj funkcionalitás
iv)
integrált
ellátási csatornákat szolgáló innovatív termékek és szolgáltatások
v)
élelmiszer
minőség, élelmiszerbiztonság, egészséges életmód
Budapest, 2012. február 28.
Fordította: Tóth Balázs, stratégiai referens, VFF
Forrás: Agrafacts 2012. február 24-i száma (No.16-12)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése