Oldalak

2012. március 20., kedd

Innovációs partnerség


Kulcsszerep a KAP 2. pillérében az innovációs partnerség működtetésére

A KAP vidékfejlesztési politikáját használják arra, hogy az innovációt megjelenítsék a mezőgazdasági gyakorlatokban, és hogy támogassanak konkrét műveleteket, amelyek növelik a mezőgazdaság termelését fenntarthatóbb módon, elmozdulva a bio-alapú gazdaság irányába és fenntartva a helyes talaj funkciókat, egy kiszivárgott Európai Innovációs Partnerségről szóló tervezet szerint, amit február 29-én tesznek közzé. A 9 oldalas tervezet felvázolja, hogy az EIP hálózatot a Vidékfejlesztési Hálózat ernyője alatt hozzák létre, amely tevékenységet serkent uniós, nemzeti, regionális és helyi szinten.

Ez az Innovációs Partnerségi hálózat használja a jelenleg létező Vidékfejlesztési Bizottságot és monitoring bizottságokat a tagállamok és irányító hatóságok felé történő jelentésre és tagállamokkal és irányító hatóságokkal való együttműködésre, írja a tervezet.

A tervezet hozzáteszi, hogy míg a vidékfejlesztési programok általában a régiók határain belül működnek, addig a régiókon és határokon átnyúló vagy uniós szintű innovatív akciókat az Unió Kutatási és Innovációs Politikáján keresztül szükséges társfinanszírozni.

Az agrár kapcsolódású EIP célja leszűkíteni a gazdálkodó közösség és kutatók közötti távolságot és létrehozni a termelőket, tudósokat, tanácsadókat, NGO-kat és vállalkozásokat magában foglaló operatív csoportokat, amelyek érdeklődési témák köré épülnek fel és innovatív gyakorlatokat, termékeket, szolgáltatásokat és technológiákat tesztelő és alkalmazó projekteket hajtanak végre.

A Bizottság már bejelentette az élelmiszerbiztonságot, a bio-gazdaságot és fenntartható mezőgazdaságot célzó kutatás és innováció területére jutó 4,5 milliárd eurós költségvetési sort a Horizont2020 csomag keretében.

Az EIP két cél elérést tűzte ki 2020-ig:
1)       megfordítani a csökkenő mezőgazdasági termelékenység jelenlegi tendenciáját, miközben a környezeti szempontok figyelembevételre kerülnek
2)       a talaj szerves anyagtartalmának csökkenésének kérdését napirendre venni a talaj funkciók megfelelő szinten történő biztosítása érdekében
Öt központi programelemet foglal magába:
i)                     megnövelt mezőgazdasági termelékenység, termelés és erőforrás hatékonyság
ii)                   bio-alapú gazdaságot támogató innováció
iii)                  biodiverzitás, ökoszisztéma szolgáltatás és talaj funkcionalitás
iv)                  integrált ellátási csatornákat szolgáló innovatív termékek és szolgáltatások
v)                   élelmiszer minőség, élelmiszerbiztonság, egészséges életmód


Budapest, 2012. február 28.

Fordította: Tóth Balázs, stratégiai referens, VFF

Forrás: Agrafacts 2012. február 24-i száma (No.16-12)

Nincsenek megjegyzések: