Oldalak

2012. március 22., csütörtök

Kibővült a webENAR! – Már marhalevelet is lehet ügyintézni a webENAR-on!

Tájékoztatjuk, hogy 2012. március 1-től lehetőség nyílik a marhalevelek (1926, 1927 bizonylatok) kezelésére, ügyintézésére a webENAR-on keresztül, valamint számos olyan szigorítás kerül bevezetésre, amely a rendszer biztonságát, az adatok hitelességét erősíti meg.
Az alábbi lehetőségek, szigorítások kerültek bevezetésre a marhalevéllel, útlevéllel, füljelzőkkel és borjúbejelentésekkel kapcsolatban (a részleteket megtalálják a www.enar.hu honlapon, a szarvasmarha útmutatók menüpont alatt):

  1. Marhalevéllel kapcsolatos változások
    • 2012. március 1-től lehetőség nyílik arra, hogy a tartók illetve kapcsolattartó állatorvosok a 1927-es marhalevél alsó részt és a 1926-os marhalevél felső részt a weben berögzíthessék.
    • Weben keresztül jelentett átkötés esetén az új marhalevél csak akkor adható ki, ha már regisztrálták az állat kikerülését az előző tenyészetéből.
    • Weben keresztül történt bejelentés esetén a marhalevél felső részt 30 napon belül meg kell küldeni az MgSzH részére (marhalevél felső részen - papír alapon - bejelentett átkötés esetén ez továbbra sem feltétel.)
    • A weben kijelentett egyedek esetén a 1927-es szelvényeket 3 évig meg kell őrizni a tenyészetben.
    • A visszaküldött felső részek jobb felső sarkában jelölni kell a küldés okát a „Web” felirat feltűntetésével.
    • 1926-os felső részen vagy weben keresztül küldött bejelentés alapján csak akkor regisztrálható az átkötés és állítható ki az új marhalevél, ha a felső rész hátoldalán található olyan forgalomképesség igazolás, amely el van látva a megyében illetékes állatorvos pecsétjével és aláírásával, és dátuma nem hiányzik, hibátlan, és legfeljebb 30 nappal korábbi, mint az állat beérkezésének dátuma. Ellenkező esetben csak a kerületi főállatorvos jóváhagyásával, 2014-es űrlapon kérhető marhalevél.
  2. Szarvasmarha útlevéllel kapcsolatos változások
    • Annak a tenyészetnek, ahol az egyed az útlevél igénylésének pillanatában áll és már korábban adtak ki rá útlevelet az adott tenyészetkódra kiállítva, új útlevelet nem lehet kiállítani, csak ha a korábban kiadott útlevél (útlevelek) visszaküldésre kerül.
    • Új útlevél akkor sem állítható ki, ha az állatra 2010. május 31. után másik tenyészetnek adtak ki útlevelet, és azt még nem küldték vissza. Ha az összes útlevelet a tartó nem tudja visszaküldeni, akkor a megyei ENAR koordinátor ellenjegyzésével az új útlevél kiadása engedélyezhető.
  3. Szarvasmarha füljelző pótlással kapcsolatos változások
    • Ugyanazon állattartótól egy adott ENAR számra beérkezett szimpla füljelző igénylés – füljelző gyártmányától, típusától függetlenül – súlyos hibára kerül, amennyiben a tartónak van még "nem leszállított" státuszú szimpla igénylése ugyanerre az ENAR számra.
    • Ha a második szimpla pótlás igénylés felelősségvállalóval (kerületi főállatorvos aláírásával) érkezik, akkor az igénylés elfogadható. Az igénylés ebben az esetben csak papíron küldhető be érvényes módon, webENAR-on keresztül nem lehetséges.
  4. Ikerellések bejelentésének, módosításának szigorítása
    • Az ikerellések módosításának eddigi 60 napos ügyintézési ideje 2012. február 17-től 15 napra csökkent.


 

Nincsenek megjegyzések: