Oldalak

2012. március 19., hétfő

KLÓRPIRIFOSZ REPCÉBEN – ZÖLDBIMBÓS ÁLLAPOTTÓL TILOS !


Az MgSzH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága 2012. március 20-i hatállyal szigorította a klórpirifosz és klórpirifosz-metil hatóanyagú rovarölő növényvédő szerek  repcében történő felhasználását. A szigorítás az alábbi készítményekre vonatkozik: Daskor, Dursban Delta CS, Cyren EC, Nurelle D, Pyrinex 25 CS, Reldan 22 EC, illetve ezek mindenkori esetleges párhuzamos import vagy származtatott engedélyeire. A fenti időponttól kezdve ezek a készítmények kizárólag I-es forgalmi kategóriájú növényvédő szerként forgalmazhatóak és használhatók fel. A kijuttatás utolsó időpontja a repce zárt bimbós fenológiai állapota (BBCH 50). Azt ezt követő zöldbimbós állapottól kezdve, valamint ha az állományban akár szórványosan sárgabimbós vagy virágzó egyedek előfordulnak, a készítményeket nem szabad kijuttatni.

MgSzH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Az elmúlt évben a méhpusztulások száma megnövekedett hazánkban is ezért a Növény- és Talajvédelmi szakigazgatás megteszi a szükséges lépéseket a növényvédő szerek okozta kockázatok csökkentése érdekében.
A méhpusztulások több okra vezethetők vissza, ezek egyike a nem megfelelő szakértelemmel elvégzett növényvédő szeres kezelés, ami a méhpusztulások hozzávetőlegesen 10 %-át okozza Magyarországon (forrás: OMME) . Hazánkban a méhsűrűség ugrásszerűen megnőtt az utóbbi években, az 1996 - 2010. közötti időszakban 6,5-ről 10,72-re nőtt a méhcsaládok átlagos száma 1 km2 –en. Mindemellett a földhasználat szerkezete rendkívül kedvezőtlenül alakult át a méhészek szempontjából. A felaprózódott területeken szinte megállapíthatatlan, hogy a méhmérgezésekért ki a felelős. Hatóságunk folyamatosan együttműködik az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel (OMME) annak érdekében, hogy a méhelhullások lehetséges növényvédelmi vonatkozásait feltárjuk, szükség esetén a megfelelő intézkedéseket meghozzuk.
A növényvédő szerek által okozott méhpusztulások döntő többsége a repce fénybogár elleni védekezésre volt visszavezethető, illetve az elhullott méhekben a legtöbb esetben a klórpirifosz hatóanyag volt kimutatható. Erre tekintettel felül kellett vizsgálni az alkalmazott technológiai előírásokat és az a döntés született, hogy a klórpirifosz hatóanyagot tartalmazó növényvédő szerek használatát repcében olyan módon szigorítjuk, ami még nem veszélyezteti a hatékony védekezést a rovarkártevők ellen.
A legfontosabb változások a következők:
Az érintett  készítmények a 2012. évtől kezdve repcében csak BBCH 50 (rejtett bimbós) állapotig permetezhetőek ki, vagyis a kezeléseket a zöldbimbós állapot kezdetére be kell fejezni. Így nem fordulhat elő, hogy a kezelésnél sárgabimbós vagy virágzó egyedekre hatóanyag jusson ki, veszélyeztetve a méheket. A kultúrnövény adott fenológiai állapotán azt értjük, amikor az állomány legalább 50%-a elérte az adott stádiumot. Ennek következtében az állományban korábbi és későbbi állapotú növények is lehetnek. Ha pl. a repcetáblán a növények 80%-a zöldbimbós, 15%-a sárgabimbós és 5%-a virágzó állapotú, akkor az állomány hivatalosan még zöldbimbós ugyan, de a méhek a 20%-nyi fejlettebb  növény miatt már berepülnek a táblába, és érintkezhetnek a hatóanyaggal. A kezeléseket tehát olyankor kell elvégezni, amikor sem sárgabimbós, sem virágzó növény nincs a táblában.
A repcében is alkalmazható készítményeket I. forgalmi kategóriába soroltuk át, biztosítva ezzel, hogy a hatóanyag kijuttatásához  és a fenológia megállapításához mindenképpen megfelelő szakértelem álljon rendelkezésre.
A klórpirifosz és klórpirifosz-metil hatóanyagú, repcében engedélyezett rovarölő szerek okiratainak módosításai megjelentek, azok az MgSzH honlapján is elérhetőek:
A továbbiakban is folyamatosan végezzük a hatályos növényvédő szer engedélyokiratok és növényvédelmi technológiák felülvizsgálatát és szükség szerint további módosítások várhatók! Mindannyiunk közös érdeke az eredményes és fenntartható, biztonságos növényvédelem!

MgSzH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nincsenek megjegyzések: