Oldalak

2013. szeptember 28., szombat

Káreseménynek minősülő természeti események

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által közzétett "a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről" szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, kárigény bejelentés alapját képező információk. Ezen adatokat a törvény előírása szerint, a törvény hatálya alá tartozó eljárásokban kötelezően alkalmazni kell.
Az ország 175 kistérségére vonatkozóan az alábbi káreseménynek minősülő természeti események előfordulása kérdezhető le 2011 decemberétől az év bármely napjára vonatkozóan:
Aszály
Aszálynak minősül az a természeti esemény, amelynek során a kockázatviselés helyén az adott növény vegetációs időszakán belül 30 egymást követő napon belül a lehullott csapadék összes mennyisége a 10 millimétert nem éri el.
Fagy (november 1. - május 31.)
Fagy: a kockázatviselés helyén, a talajszinttől számított két méter magasságban mért mínusz 2 °C vagy annál alacsonyabb hőmérséklet.
Felhőszakadás
Felhőszakadásnak minősül azon időjárási jelenség, amelynek során a kockázatviselés helyén lehullott csapadék húsz perc alatt mért átlagos intenzitása elérte vagy meghaladta a 0,75 mm/perc értéket, vagy a lehullott csapadék mennyisége huszonnégy óra alatt elérte vagy meghaladta a 45 mm-t.
Vihar
Vihar: a legalább 20 m/s szélsebesség.

Nincsenek megjegyzések: