Oldalak

2014. október 9., csütörtök

Változnak a veszélyes állatok tartásának szabályai


Elkészült a veszélyes állatok tartására vonatkozó, nyáron módosult jogszabály végrehajtási rendeletének tervezete, amelyből kiderül, hogy melyik állat tartozik a különösen veszélyes fajok közé, és ezek tartása milyen személyi és tárgyi feltételeket követel meg.   
Az új végrehajtási rendelet tervezete felsorolja a veszélyes állatok körét, amely jelentősen bővül, továbbá a rendelet alapján  szigorúbbá, ugyanakkor életszerűbbé válnak a tartásukra vonatkozó előírások. A rendelet állapítja meg egyebek közt a veszélyes állatok tartásának, szaporításának, elidegenítésének, az országba történő behozatalának, valamint egyedi azonosításának szabályait.A veszélyes állatokhoz kapcsolódó engedélyezési feladatokat a környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőség látja el.
A különösen veszélyes állatok közé tartozik például az ízeltlábúak közül a fekete özvegyek összes faja, a hüllők közül egyebek mellett  krokodilok, anakondák, viperafélék, aligátorteknősök. A madarak közül csak a struccalakúak rendjébe tartozó kazuárfélék fajai különösen veszélyesek. (A sisakos kazuár a harmadik legmagasabb és a második legnagyobb tömegű élő madár, csak a strucc és az emu magasabb nála). 
A különösen veszélyes emlősök között a nagyargadozók mellett megtalálhatóak a cerkóffélék, a gibbonfélék, de a csimpánzok is.
 Különösen veszélyes állatfaj egyedét a rendelettervezet szerint kizárólag állatkertben, cirkuszi menazsériában, illetve kísérleti állatot tenyésztő, beszállító és felhasználó intézményben lehet tartani.
  
  

Nincsenek megjegyzések: