Oldalak

2014. december 4., csütörtök

Csökkent a kukorica és búza ára


Novemberben összesen 14 százalékot zuhant az előző hónaphoz képest a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX), így az ősz végén 8184,4 ponton állt a Magro.hu mezőgazdasági piactéren.
A drasztikus mozgás hátterében a kukorica 17 százalékos áresése állt, mivel a termény tonnánkénti ára az októberi átlag 46.513 forintról 38.425 forintra esett vissza. Mint ismert, a korábbi kedvező időjárás hatására a betakarítás kezdetén egyre-másra jelentek meg az optimista jóslatok a várható termésmennyiséggel kapcsolatban. A végeredmény még most sem ismert, de nagy valószínűséggel az utóbbi 10 év legnagyobb termése várható. Az erős túlkínálat lehetősége pedig a mélybe lökte az árakat. Erősítette ezt a tendenciát, hogy világviszonylatban is nagyon sok kukorica termett, így a világpiaci árak is estek.
A malmi búza ugyanakkor csak kis mértékben, 1 százalékkal lett olcsóbb, így átlagosan 48.550 forintért adták, illetve vették. A takarmánybúza ára végig stabil volt november folyamán, az átlagára végül 39.750 forint lett.
Decemberben különösen a takarmánybúza drágulására van esély, de jövő tavaszig előre tekintve, mind a malmi búza, mind a kukorica ára kisebb mértékben emelkedhet. Akkorra az előbbi ára az 50 ezer, utóbbié a 40 ezer forintot is meghaladhatja. A takarmánybúza árát pedig 45 ezer forintra várja a piac. (F: magro.hu)


Nincsenek megjegyzések: