Oldalak

2015. április 24., péntek

Bodrogzug projekt

Mintaszerű a vizes élőhelyek vízpótlásának javítására törekvő, Bodrogzug területén megvalósított projekt, amely az országban egyedülálló érték megóvására törekszik - jelentette ki Fazekas Sándor az Aggteleki Nemzeti Park területén, a Bodrogzug vízellátásának javítása, valamint szabályozhatóvá tétele elnevezésű projekt záró rendezvényén.
Ez az elmúlt időszak egyik legjelentősebb beruházása, a Tisza és a Bodrog közötti úgynevezett Bodrogzugban 3100 hektáron biztosítja a vízpótlást, a vízkormányzást úgy, hogy folyamatos legyen a vízutánpótlás, de ne jelentsen árvízveszélyt sem.
A bodrogzugi területen megvalósult beruházás 100 százalékos uniós támogatással, mintegy 830 millió forintból valósult meg.
A Vizes élőhelyek vízpótlásának javítása a Bodrogzug területén című pályázati programot az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság valósította meg. Az érintett részen – a Tisza és a Bodrog között – a nyári gát egyes szakaszait visszabontották, vadmenekítő dombokat építettek. Helyreállították a vízszállító gátakat, csónakzsilipet és madármegfigyelő tornyot is kialakítottak.

Nincsenek megjegyzések: