Oldalak

2016. február 12., péntek

A gazdálkodási naplóról

A folyamatos műveleti naplót (GN-07) az AKG/ÖKO előírásokban résztvevőkön kívül, mind a Natura 2000 gyepterületen gazdálkodóknak, mind a THÉT területeken kompenzációs támogatást igénylő gazdálkodóknak kötelező vezetni, valamint a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak ajánlott vezetni.
Az adatokat legalább heti rendszerességgel, legfeljebb heti rendszerességgel, napi pontossággal táblánként kell vezetni.
Amennyiben egy éven belül a tábla mérete, elhelyezkedése megváltozik, új műveleti naplót kell kezdeni az új táblákról, melyeknek a sorszámozása is eltérő lesz (pl.: másodvetés).
Az adatlap jobb felső sarkában lévő „Lap sorszáma” jelzésű mező az idősorok áttekinthetőségét szolgálja. Amennyiben a lap betelik és a tábla területében, valamint a kifizetési kérelem szerinti sorszámában nincs változás, a dokumentáció vezetése új lapon, növekvő sorszámozással folytatható. A sorszámozás táblánként külön-külön egyes sorszámmal indul.
A folyamatos műveleti naplót úgy kell vezetni, hogy abból a kultúrnövény termesztéstechnológiai lépései vetéstől a betakarításig időrendben, megfelelő részletességgel, világosan kiderüljenek, azok áttekinthetőek és rendszerezhetőek legyenek.
Amennyiben a tisztítókaszálásnál nem keletkezik szénatermés, akkor termést nem kötelező a művelethez kapcsolódó adatok, kijuttatott anyag, betakarított termék(ek) mezőbe írni.
Az „I.” jelzésű pontban szereplő „kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület” sorszáma meg kell, hogy egyezzen, a „GN-02–05” adatlapokon szereplő megfelelő számmal.
A „II.” jelű, „Tábla sorszáma (adott évi kifizetési kérelem szerint)” mező adatait az MVH-hoz benyújtott kifizetési kérelemben megadott táblaazonosítóval megegyezően kell kitölteni.
A végleges tábla sorszámot csak az egységes kérelem benyújtásakor lehet megtudni, addig a gazdálkodó ideiglenes jelöléssel láthatja el a táblákat a beazonosíthatóság céljából.

A gazdálkodási napló formanyomtatványa a termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól szóló 9/2015. (III. 13.) FM rendelet 8. számú mellékleteként található meg.
Elérhetőség:

Nincsenek megjegyzések: