A pályázati adatlapok elektronikus kitöltésére és benyújtására 2016. július 8-tól forráskimerülésig, de legkésőbb augusztus 8-ig van lehetőség a Herman Ottó Intézet honlapján.
Forráskimerülés esetén az FM jogosult felfüggeszteni a pályázat benyújtási időszakát.
Tanyafejlesztési program pályázat

Újabb pályázati lehetőség...

Mintegy 19,68 milliárd forint keretösszegre pályázhatnak a mezőgazdasági termelők és csoportjaik egy újabb, a Miniszterelnökség által hétfőn meghirdetett felhívás keretében.A közlemény szerint a támogatást terményszárító létesítésére, maximum 5000 tonna termény tárolásához szükséges terménytároló-kapacitás, valamint univerzális magtisztítók, elő- és utótisztítók kialakítására használhatják a gazdák. Az ügyfelek egyéni projekt esetén maximum 100 millió forint, kollektív projekt esetén pedig maximum 300 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek. A pályázatok kizárólag elektronikus úton nyújthatóak be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján az idén augusztus 5. és 2018. augusztus 6. között.

Kedvező törvénymódosítások...

Változnak a termőföldvásárlásra vonatkozó illetékmentesség szabályai, valamint a helyi gazdák számára előnyösen módosul a földforgalmi szabályozás.
A módosítás azon gazdák számára jelentős, akik olyan termőföldet vásárolnak - akár a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől is -, amely a vásárlás pillanatában haszonbérlettel terhelt. A módosítás értelmében azok is mentesülnek az illetékfizetési kötelezettség alól, akik olyan földet vásárolnak, amelynek 5 éven belül lejár a haszonbérleti szerződése. Ennek feltétele viszont, hogy a birtokba kerüléstől 5 évig a földet a gazdálkodóknak saját maguknak kell mezőgazdasági vagy erdőgazdasági célra használni, más javára földhasználatot vagy haszonélvezetet nem lehet alapítani. Kikötés még, hogy a feltételek vállalásáról az adóhatóságnak nyilatkozni kell. A visszaélések elkerülését szolgálja, hogy aki a vállalt feltételeket nem tartja be, annak az eredeti illeték kétszeresét kell megfizetnie. A jogszabály a folyamatban lévő ügyekre is érvényes. Az Országgyűlés megszavazta a földforgalmi szabályozás módosítását is. Ezzel megszűnt annak lehetősége, hogy egyesek ökológiai gazdálkodás vállalására visszaélésszerűen hivatkozva megelőzzék a helyi gazdálkodókat az elővásárlási rangsorban.