Oldalak

2016. szeptember 28., szerda

T A L L Ó Z Ó...

A rókák veszettség elleni vakcinázásáról...

2016. október 1-15-e között zajlik hazánkban a rókák őszi veszettség elleni orális vakcinázása. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el. A csalétekszórás a lakott területeket és a belterületeket nem érinti. Idén ősszel Magyarország területének közel kétharmadán, mintegy 67 000 négyzetkilométeren történik a vakcina tartalmú csalétkek kisrepülőgépes kiszórása. Az érintett települések listája elérhető a NÉBIH weboldalán. A vakcinázás pontos időpontjáról a települések önkormányzati hirdetőtábláján, illetve külterületén kihelyezett plakátokról tájékozódhat a lakosság.

Borászati pályázatok...

A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkársága felhívja a termelők és gazdálkodók figyelmét, hogy a 2016. július 12-én megjelent a „Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása” című pályázat felfüggesztésére biztosan nem kerül sor az első értékelési szakasz lezárulása előtt, tehát első körben legalább 2016. október 12-ig mindenképpen lehetőség van a támogatási kérelmek benyújtására.
Az irányító hatóság legkorábban csak ezt követően dönthet – a rendelkezésre álló keret nagyságától függően – a pályázat esetleges felfüggesztéséről.
A benyújtott kérelmeket szakaszosan bírálják el. Ennek értelmében a bírálati szakasz utolsó napjáig benyújtott összes pályázat értékelése együttesen történik.

Kutatók éjszakája

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.

Tejválság...

A mostanra elmélyült, igen elhúzódó válság miatt a hazai tejtermelők rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. A hazai tejtermelők és a feldolgozók hazai tej és tejtermékekkel kívánják kiszolgálni a magyarországi kiskereskedelmi láncokat. Ha azonban a magyarországi nyerstejárak továbbra is a legmélyebben maradnak Európában, félő, hogy ellátási gondok is lehetnek.
A Tej Terméktanács Elnöksége a legutóbbi ülésén a 2016/2017. „kvótaévre” szóló nyerstej alapár prognózisát 72 Ft-ról 75 Ft-ra emelte. Mivel az első hónapok alapár átlaga csupán 65 Ft/kg volt, a Terméktanács ezen állásfoglalása azt is jelenti, hogy a novembertől márciusig tartó öt hónapos időszakra 85 Ft/kg fölötti nyerstej alapár kialakulását vetítik előre.

Módosult a Kertészet korszerűsítése

Az érintett pályázatok:
1.    Módosult a Kertészet korszerűsítése – ültetvénytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetőségével című felhívás dokumentációja. Részletek itt: https://www.palyazat.gov.hu/mdosult-a-kertszet-korszerstse-ltetvnytelepts-tmogatsra-ntzs-kialaktsnak-lehetsgvel-cm-felhvs-dokumentcija

2.    Módosult a Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével című felhívás dokumentációja. Részletek itt: https://www.palyazat.gov.hu/mdosult-a-kertszet-korszerstse-veg-s-fliahzak-ltestse-energiahatkonysgnak-nvelse-geotermikus-energia-felhasznlsnak-lehetsgvel-cm-felhvs-dokumentcija

3.    Módosult a Kertészet korszerűsítése - Gyógynövény termesztés című felhívás dokumentációja. Részletek itt: https://www.palyazat.gov.hu/mdosult-a-kertszet-korszerstse-gygynvny-termeszts-cm-felhvs-dokumentcija

Nincsenek megjegyzések: