A friss tej, a tojás és a baromfihús
áfájának csökkentése egy hosszabb folyamat, az alapvető élelmiszerek
általános forgalmi adója mérséklésének része.
A folyamat tavaly
kezdődött a sertés tőkehús áfájának csökkentésével 27-ről 5 százalékra,
az idén pedig tovább folytatódott a friss tej, a tojás és a baromfihús
áfájának 5 százalékra mérséklésével. (A baromfihús és a tojás 27-ről, a
friss tej áfája pedig 18 százalékról csökkent 5 százalékra.)Az áfa-mérséklés a jövőben érintheti a halat, a zöldséget és a gyümölcsöt, vagy a kenyeret is.
A magyar fogyasztók évente mintegy 150-160
liter tejnek megfelelő tejterméket fogyasztanak átlagosan. Az
elfogyasztott tej mennyiségének ugyanakkor csak mintegy 20 százaléka a
friss tej, a fennmaradó 80 pedig az ESL és az UHT kategóriába tartozik.
Ezért lenne fontos ezek áfa-csökkentése is, az idén vagy jövőre.
Emellett a terméktanács szorgalmazza még a túró és tejföl áfájának a
csökkentését is, mivel ezeket gyakorlatilag kizárólag magyar
alapanyagból állítják elő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése