Oldalak

2022. február 16., szerda

Elbirtoklás a bíróság kihagyásával? Lehetséges!

Az új Ptk. szabályai szerint amennyiben valaki 15 éven át sajátjaként és szakadatlanul birtokol egy ingatlant, elbirtoklás útján automatikusan megszerzi annak tulajdonjogát, és még arra sincs szükség, hogy a tulajdonjoga az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kerüljön.

Az elbirtokló tehát – a törvény erejénél fogva – bár tulajdonos lesz, de csak az ingatlan-nyilvántartáson kívül, éppen ezért külön kérnie kell az illetékes földhivataltól a tulajdonjogának az ingatlan- nyilvántartásba való bejegyzését, ugyanis ha az elbirtokló a tulajdonjogát nem jegyeztette be a telekkönyvbe, akkor az ingatlan-nyilvántartásban bízó, jóhiszemű és ellenérték fejében tulajdonjogot szerző féllel szemben nem hivatkozhat az elbirtokláson alapuló tulajdonszerzésére.

Felmerül tehát a kérdés, hogy hogyan lehet bejegyzésre alkalmas módon igazolni a földhivatal előtt az elbirtoklás útján megszerzett tulajdonjogot?

Ennek klasszikus módja az, hogy az elbirtoklás megállapítása iránt pert indítunk a bejegyzett tulajdonossal szemben, melynek eredményeként – amennyiben sikerrel tudjuk bizonyítani az elbirtoklásunkat – a bírósági ítélete alapján a tulajdonjogunk a telekkönyvbe bejegyzésre kerül.

Elkerülhető-e azonban a bírósági út akkor, ha a felek között nincs vita, és az ingatlan korábbi tulajdonosa elismeri az elbirtoklás tényét?

Ez ugyan ritkán fordul elő, de ilyen esetben a bírói út igénybe vételére nincs szükség. Az irányadó bírói gyakorlat értelmében ugyanis lehetőség van arra, hogy az elbirtoklás telekkönyvi bejegyzése a volt tulajdonos által kiállított, bejegyzésre alkalmas okirat alapján történjen meg.

A jogi közreműködés természetesen ebben az esetben is szükséges, de elegendő, ha közjegyző vagy ügyvéd előtt a korábbi tulajdonos és az elbirtokló megállapodást kötnek, amelyben a volt, de ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonos az elbirtoklás tényét és a tulajdonszerzést elismeri, valamint hozzájárulását adja ahhoz, hogy az elbirtokló tulajdonjoga elbirtoklás jogcímén bejegyzésre kerüljön az ingatlan-nyilvántartásba.

Lényeges további körülmény, hogy elbirtoklás esetén sem mentesül a jogszerző a vagyonszerzési illeték megfizetése alól.

 

Nincsenek megjegyzések: