Oldalak

2022. április 18., hétfő

Húsnyúl tartás

A nyúlhús egyre népszerűbb "szuperélelmiszer". Sovány és tele van fehérjével, 100 gramm hús 33 gramm fehérjét tartalmaz, így gyakorlatilag nincs még egy olyan tenyésztett húsforrás, ami ezt felülmúlná, ráadásként alacsonyabb a zsírtartalma, mint a csirkének. A nyúlhús emellett nagyszerű vasforrás is. Az állat húsa nemcsak egészséges, de ízletes is, és ha gyors ciklusú tenyésztést céloztunk meg, a nyulak jelenthetik a legjobb megoldást. A nyulak – khm, kitűnően végzik azt a tevékenységet, melyről a magyar közmondások is szólnak, így –  körülbelül 8-11 hét alatt feldolgozhatóak. Egy kiinduló párral számolva egy átlag alatti, öt nyúlfiókából álló alommal, nyulanként négy kilogrammos kikészítés előtti súly (élősúly) mellett, egy év alatt körülbelül 100 kiló hús kerülhet a fagyasztóba. És ez csupán két példányos kezdeti állománnyal elérhető. Ha ebből az almokat is bevonjuk a szaporításba, még több húst kapunk még sokkal hamarabb.(F:agroinform.hu)

Nincsenek megjegyzések: