Oldalak

2015. december 20., vasárnap

Ha nincs igazolás a vetésről, megtagadható az agrártámogatás

A kultúrtörténeti és genetikai szempontból kiemelkedő jelentőségű növényfajták termesztése után járó uniós agrár támogatásra vonatkozó kérelem benyújtójától megkövetelhető az ezen növényfajtákra vonatkozó szakhatósági igazolás csatolása - mondta ki egy magyar ügyben az Európai Bíróság.
Ítéletében az uniós bíróság azt mondja ki, hogy a vitatott magyar szabályozás a tagállamok mérlegelési mozgásterén belül van, és hozzájárul az ellenőrzések hatékonyságának biztosításhoz.
Az uniós bírák szerint ugyanakkor a magyar igazságszolgáltatásnak meg kell vizsgálnia, hogy a gazdálkodónak felrótt mulasztás tőle független, rendkívüli és előreláthatatlan körülmények eredménye volt-e, s ebben az esetben vele szemben még a támogatás kifizetése iránti kérelmet nem lehet csak emiatt megtagadni.
"A tagállami bíróságnak azonban meg kell győződnie arról, hogy lehetővé tette a gazdasági szereplők számára, hogy ésszerű feltételek mellett alkalmazkodjanak a megváltozott követelményekhez" - foglalt állást az uniós igazságszolgáltatás.
A bíróság emellett azt is megállapítja, hogy az igazolás elmaradása miatt kiszabott pénzbírság nem jogos.
"Az ilyen mulasztás csak a támogatás kifizetése iránti kérelem elfogadhatatlanságához vezethet - döntött a bíróság. (f: mti)

Nincsenek megjegyzések: