Oldalak

2015. december 15., kedd

Stagnáló gabonapiac

A hazai fizikai és határidős piac már téli álmát alussza, de a világban még történtek érdekes események a gabonapiacon.
Még mindig ellentétesen mozognak az árak Chicagóban és Párizsban, így továbbra is érdemes akár naponta figyelemmel kísérni a történéseket. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Minimálisan, 1 százalékkal csökkent a kukorica prompt átlagára a Magro.hu fizikai piacán, ami azt jelentette, hogy a termény átlagosan 43 473 forintért cserélt gazdát.
A BÉT a csendes apátia állapotában van a kukoricát illetően december eleje óta. Akkor alakult ki a most is érvényes 47 500 forintos ár. Az, hogy ez stabil, még nem lenne feltétlenül baj, de azóta gyakorlatilag a kötések is eltűntek a „parkettről”. Ezzel együtt az elmúlt 12 hónap legmagasabb ára érvényes most a fronthavi jegyzésre.
A párizsi árak (MATIF/EURONEXT) november 6-a óta tartó lefelé való csorgása nem állt meg az 50. héten sem. Az árfolyam immár „benézett” 165 euró alá. Ezzel egyébként az értékek szinte teljesen megegyeznek a 6 hónappal ezelőttiekkel.
Chicagóban (CBOT/CME) folytatódott viszont a kukorica drágulása. November 10-e és 27-e között volt egy stagnáló időszak, de azóta felfelé kúsznak az árak. Ennek dinamikája nem igazán erős, de mégis csak 3 százalékos emelkedést láthattunk két és fél hét alatt. A decemberi kurzus 147,93 dolláros tonnánkénti áron kezdte meg az 51. hetet, ami az elmúlt 30 nap legmagasabb értéke. A friss USDA riport nem tartalmazott jelentős különbségeket a korábbihoz képest és egyéb indikátorok is azt vetítik előre, hogy a kukoricapiacon egy csendesebb időszak jöhet a következő hetekben.
Jelenleg 11 ezer tonna kukoricára található eladási ajánlat és összesen 13 ezer tonnányit vennének a piactéren.


Nincsenek megjegyzések: