Oldalak

2016. január 19., kedd

Csökkenő gabonaárak...

Kis mértékben, de ismét drágult a kukorica a hazai fizikai piacon és az átlaga immár 44 500 forint közelébe jutott a Magro.hu piactéren. Ezzel együtt a forgalom mérsékelt, ahogy az január első felében általában lenni szokott Magyarországon.
Tovább, egészen pontosan 45 ezer forintig csökkent viszont a kukorica fronthavi jegyzése a Budapesti Értéktőzsdén a második hét végére. Tényleges forgalmat ugyanakkor nem tapasztalhattunk. A világ irányadó árutőzsdéin volt érdemleges változás, és ahogy az mostanában oly gyakran előfordult, most is ellentétes mozgást láthattunk.
Párizsban (MATIF/EURONEXT) folytatódott a csökkenő trend és ezzel a márciusi kukoricát már „csak” 155 eurón lehetett kötni. Egyébként november eleje óta 14 százalékos mínuszt szenvedett el ez a lejárat.
A második hétre kiderült, hogy az év első munkanapján kialakult 138 dollár körüli árfolyam lokális minimum volt Chicagóban (CBOT/CME.) A teljes második héten emelkedett a kukorica ára, aminek végén 3 százalékos pluszban zárt, 143 dolláros tonnánkénti áron. A forgalom nagysága – talán a drágulásnak is köszönhetően – visszatért az ünnepek előtti „normális” szintre.
Aktuálisan 13 ezer tonna kukoricára található eladási és összesen 7 ezer tonnányira vételi ajánlat a piactéren.(F: magro.hu)



Nincsenek megjegyzések: