Oldalak

2016. január 7., csütörtök

Stagnáló gabonaárak...

Az óév utolsó hetei inkább az ünnepről szóltak, és kevésbé a gabonakereskedelemről, mégis érdemes felidézni mi történt a fizikai és határidős piacokon míg a halászlevet és beiglit ettük. Nos, a kukorica átlagára a Magro.hu fizikai piacán – a világpiaci folyamatokkal összhangban - csökkenő „üzemmódba” váltott az 51. héttől, de később kicsit emelkedett és 43 244 forinton zárta az évet.
A BÉT-en továbbra sem történtek érdemleges események a termény árával kapcsolatban. Stabilan tartotta magát 47 500 forintos áron. Hozzátartozik a képhez, hogy ez idő alatti kötésre nem került sor.
Nem így Párizsban (MATIF/EURONEXT), ahol egészen szilveszterig folytatódott a kukorica árának lassú lefelé tartó csorgása. 144,5 eurón zártuk itt az évet, ami az elmúlt 1 év legalacsonyabb értéke, és ami egyúttal azt is jelenti, hogy mintegy 2 hónap alatt 16 százalékot esett a fronthavi jegyzés ára. Azóta egyébként intenzív erősödésbe kezdtek az árak.
Chicagóban (CBOT/CME) december közepén 149 dollár környékén lokális maximumot ért el a termény ára, ám onnan itt is lefelé mozgott. 141 dollár körül alakult az éves záróár. November eleje óta csökken a forgalom, de az új évvel ez kissé felpöröghet.
Aktuálisan 1 ezer tonna kukorica eladó és összesen 7 ezer tonnányit vennének a piactéren.

Nincsenek megjegyzések: