Az FM Sajtóiroda tájékoztatása alapján az egységesen 1 ezrelékes élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletét július 31-ig kell befizetniük az élelmiszerlánc-szereplőknek. Az Európai Bizottság e héten közzétett döntése nem érinti a jelenlegi felügyeleti díj rendszert.
A magyar Országgyűlés 2015 decemberében eltörölte az élelmiszerlánc-felügyeleti díjnál a progresszív díjszerkezetet, és visszaállította a valamennyi élelmiszerlánc-szereplőre egységesen alkalmazott egy ezrelékes díjfizetési kötelezettséget. A felügyeleti díj mértéke tehát továbbra is a díjköteles tevékenységből származó, jövedéki adó, illetve népegészségügyi termékadó nélkül számított előző évi árbevétel 0,1% -a minden érintett szektorban.
A NÉBIH az élelmiszerjog alapján szedett szolgáltatási hozzájárulást, azaz a felügyeleti díjat továbbra is az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos feladatokra fordítja, például laboratóriumi fejlesztésekre és a múlt heti, több mint 10 tonna bizonytalan eredetű hústermék lefoglalásához vezető kiemelt ellenőrzéshez hasonló vizsgálatokra.
Az idei bevallás beadási határideje 2016. május 31-e volt. Az elkészült bevallás alapján megállapított összeget két egyenlő részletben, 2016. július 31-ig, valamint 2017. január 31-ig kell megfizetniük az érintetteknek. A befizetéssel kapcsolatos további részletek elérhetőek a NÉBIH honlapján, míg a felmerülő kérdésekre a hivatal felügyeleti díj ügyfélszolgálata (felugyeletidij@nebih.gov.hu, 06-1/336-9024) ad választ.