Oldalak

2016. július 21., csütörtök

T A L L Ó Z Ó...

Az aratás várhatóan augusztus elején fejeződik be

Az idei aratással várhatóan augusztus elejére végeznek az országban, amennyiben kedvező lesz az időjárás, nem esik az eső. A hétvégi országos eső miatt leállt a betakarítás, mert a gépek nem tudtak rámenni a felázott talajra. A betakarítási munkák kétharmadával-háromnegyedével végeztek, de az országban van olyan térség, ahol 80-90 százalékával is. A viharok okozta károkon kívül az eső a gabona sikértartalmát csökkentette. Így a gazdáknak számítaniuk kell arra, hogy a learatott őszi búza minősége a takarmány minőség irányába tolódik el. A betakarítás végén az étkezési minőség a búzánál várhatóan 2,5 millió tonna körül lesz. Ez bőven fedezi az ország kenyérgabona szükségletét - ez egymillió tonna körüli mennyiség -, és még kivitelre is jut.
 A gabonaárak alacsonyak az országban, azonban ennek világpiaci oka van, mert ott is ez a tendencia. Így az étkezési búza ára tonnánként már 40 ezer forint, illetve némileg alatta van, a takarmánybúzáé pedig már 35 ezer forint alatti.

A traktorok már készülődnek...

A Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium melletti traktorhúzó-pálya, valamint a négyhektáros kiállítási terület ismét várja a mezőgazdaság és a munkagépek szerelmeseit: ötödik alkalommal rendezik meg a hajdúvárosban a Hajdúsági Expo rendezvénysorozatot.
Az augusztus 12-én pénteken kezdődő háromnapos esemény fontos állomása a Kelet-magyarországi Agrárfórum.
Péntek este megtörténik a „traktorkarneváli” felvonulás a városban, majd a hétvégén a traktorhúzás veszi át a főszerepet sok-sok kísérő programmal.

Aktuális növényvédelmi teendők...

A gyümölcsfákról és  a szőlő aktuális növényvédelmi helyzetéről tájékozódhat az alábbi linkre kattintva: http://www.gazdabolt.tv/videok/gyumolcsfak-juliusi-novenyvedelme
http://www.gazdabolt.tv/videok/a-szolo-aktualis-novenyvedelmi-gondjai

Nincsenek megjegyzések: