Oldalak

2017. december 14., csütörtök

T A L L Ó Z Ó...

Fontos határidő!

A 2018-as támogatási évre 2017. december 7. és 2017. december 31. között kell benyújtani a baromfi és a sertés állatjóléti támogatási kérelmeket. Ennek hiányában a 2018-as támogatási év egészében elveszíti a támogatási jogosultságot a tenyésztő. A támogatási kérelmek benyújtásához szükséges formanyomtatványok megtalálhatók az alábbi elérhetőségeken: sertések vonatkozásában a Magyar Államkincstár 54/2017. (IV. 25.) számú közleménye, melynek kitöltéséhez a segédlet ad iránymutatást, baromfiállományok tekintetében pedig az 55/2017. (IV. 25.) számú közlemény és a segédlet alkalmazható.

Vadászkamarai választás

A 2017. december 11-ei, rendkívüli küldöttközgyűlésén 197 igennel, 9 nemmel és 1 érvénytelen szavazattal, ellenjelölt nélkül választották meg az Elnökség jelöltjét. A posztra Bajdik Pétert, a Földművelésügyi Minisztérium Vadgazdálkodási Tájegységi Főosztályának vezetőjét választották. A közgyűlésen egyebek mellett elfogadták a hatvani Vadászati Múzeum átvétele miatt szükséges alapszabály-módosításokat és az intézményt működtető kft. alapító okiratát is.

Megtorpanás az agrárbizniszben

Összesen 2,1 százalékkal csökkent az idén a hazai mezőgazdaság kibocsátásának értéke. Ezzel megtört az évek óta tartó növekedési trend. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a növénytermelés és az állattenyésztés teljesítménye is csökkent.  A növénytermelésben 8,6 százalékos, az állattenyésztésben 3,2 százalékos volumen-visszaesés következett be. A termelési tényezők jövedelme 3,9, a vállalkozói jövedelem több mint 11%-kal csökkent.
Itt a hivatalos adat - Megtorpanás az agrárbizniszben:

Az Év Bortermelője

Az Év Bortermelője díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről. Szőke Mátyás kiváló boraival és a rengeteg munkával elért szerteágazó életművével méltán érdemelte ki az elismerő címet – írja a Magyar Bor Akadémia közleményében. A Szőke Pincészet legkiemelkedőbb borait Chardonnay, Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Merlot fajtákból készíti. A hazai borkereskedőkön kívül két nagykereskedő cég a tengerentúlon is forgalmazza boraikat.

Borváros...

Európa egy eldugott részén létezik egy földalatti város, amelyben bor van, amerre a szem ellát. Minden utca egy szőlőfajta nevét hordozza, mint a Pinot vagy a Cabernet Sauvignon. A látogatók lassan haladnak autóikkal és kerékpárjaikkal az útvesztőben, ahol az általános forgalmi szabályok érvényesek. A moldvai Mileștii Mici büszkén viseli a világ legnagyobb borospincéje címet – írja a National Geographic.  A borospincét azután alakították ki, hogy az egykor a helyén működő mészkőbánya az 1960-as évek második felében bezárt. A 240 kilométer hosszú földalatti területen mindig 10 Celsius-fok alatti a hőmérséklet, amely nélkülözhetetlen a jó borok érlelésében.

Nincsenek megjegyzések: