Oldalak

2017. december 19., kedd

T A L L Ó Z Ó...

Betlehemi jászolkiállítás

A csaknem negyedszázada indult rendezvényt idén régi-új helyszínén, a Vajdahunyadvárban láthatja a közönség. A Betlehemi jászolkiállítás autentikusan adja át az advent üzenetét: hogy karácsony ünnepén kire is várunk A beküldött pályamunkák változatos technikákkal és különböző alapanyagok felhasználásával készültek. A kiállított munkák sorában a jászolok mellett láthatók az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó egyéb alkotások is. A tárlat a Mezőgazdasági Múzeumban 2018. január 7-ig tekinthető meg.

Bővült a Nébih ügyfélprofil

2017. december 12-től több mint száz új, eddig csak papír alapon intézhető ügytípus elektronikus indításának lehetőségét kínálja a Nébih ügyfelei számára. A részletes ügykatalógus az – ügyfélkapus bejelentkezéssel igénybe vehető – Ügyfélprofil felületen érhető el. A Nébih ügyfelei a hivatal Ügyfélprofil felületén már az elmúlt években is számos ügyintézési funkciót használhattak. Az Ügykatalógusban nem csak az elektronikusan, hanem a kizárólag hagyományos módon, papír alapon indítható ügyek is megtalálhatók. Az ügyintézést segítő, a felület használatát ismertető részletes útmutató innen tölthető le.

Az Év Tanyája díjazása

Az Év Tanyája díjjal azokat az egyéni tanyagazdaságokat ismerik el, amelyek jó mintául szolgálhatnak más tanyák számára.  Az Év Tanyája” díjat elsőként idén adták át. Az Év Tanyája pályázat Bíráló Bizottsága 2017-ben megosztva két első helyezettet díjazott Fodor András tanyagazda Az Év Tanyagazdasága 2017. díjat, Szász István tanyagazda Az Év Hagyományőrző Tanyája 2017. díjat vehette át, Az Év Tanyája 2017 Közönségdíjban Bartolák Mária részesült.

Tovább drágultak a termőföldek

2017 első felében egy hektárnyi szántóterület átlagára 1 millió 428, a gyepterületek átlagára 1 millió 47 ezer forint volt. A gyümölcsösök hektáronkénti átlagára az idei év első felében 1 millió 531 ezer forint volt volt. A szőlő művelési ágba tartozó földek országos átlagára az év első hat hónapjában elérte a hektáronkénti 1 millió 779 ezer forintot. Az erdőterületek országos szinten hektáronként 921 ezer forintba kerültek. A szántó művelési ághoz tartozó földek esetében a haszonbérleti díjak országos átlaga 2017 első felében elérte a hektáronkénti 56 903 forintot.

Elegendő a hal

Lesz elegendő magyar hal az év végi ünnepekre, sőt a kiegyensúlyozott belföldi kínálat mellett jelentős mennyiség jut exportra is - közölte a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal). Magyarországon az alaphal a ponty, a teljes fogyasztás mintegy 80 százalékát adja. Az év végi ünnepekre már keresett a harcsa, a süllő és a pisztráng, azok a szálkamentes halak, amelyek fogyasztása évközben még elenyésző. Az év végén fogy el Magyarországon az éves halfogyasztás 30-35 százaléka.

A KAP egyszerűsítése várható...

Könnyítheti a gazdák pénzügyi és adminisztratív terheit, illetve javíthatja versenypozícióikat az a jogszabálycsomag, amelyet most hagyott jóvá az Európai Parlament (EP). A Közös Agrárpolitika (KAP) négy alaprendeletének egyszerűsítéséről van szó. A változtatások január elsejétől léphetnek életbe.  A jogszabályi változtatásokkal a gazdálkodók nagyobb védettséget élvezhetnek a piaci kilengésekkel és természeti kockázatokkal szemben. A biztosítási szerződéseknél a kártalanítás 70 százalékos lesz, a gazdáknak pedig az eddigi 30 százalék helyett csak 20 százalék veszteséget kell majd igazolniuk. Egyszerûbben juthatnak a gazdák a brüsszeli pénzekhez:

Nincsenek megjegyzések: