Oldalak

2018. október 5., péntek

Növényvédelmi tájékoztató

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 
2018. évi 17. felhívás
►A letermett fák nyári és lombhulláskori növényvédelméről már többször írtam pl. a 15. felhívásban is. Most, a szüret után, a szőlősgazdáknak kell felvenni a permetezőgépet. A borvidékeink többségében is elvégzik a kénes vagy még inkább a kénes-olajos lomblemosást. Most még gyéríthetjük a leveleken képződő áttelelő lisztharmat képletek, a „gombatojások” (kazmotéciumok) számát. Ezek hamarosan beérnek, a gombaölő szereknek ellenállóvá válnak, és az őszi esőkkel lemosódnak a kordonkarra, tőkékre, támrendszerre. Tavasszal majd innen pattannak ki a spórák, közvetlenül a fiatal levelekre. ”Mindenki a saját lisztharmatát neveli.”- hallottam a mátrai szőlős kollégámtól. Most móresre taníthatjuk a szőlő legveszélyesebb kórokozóját!
► A szélsőségesen és kiszámíthatatlanul változó időjárás mellett egyre több károsító nehezíti a kertek életét. Sajnos nincsenek újonnan kifejlesztett növényvédő szerek, sőt sokat kivontak a forgalomból. Ezért hangsúlyoztam többször is a kondíció, a növényi egészség jelentőségét. A gyártók is felismerték a növénykondicionálók, a biostimulátorok szerepét. Ugrásszerűen megnőtt a számuk, igazából csak most ismerkedünk a használatukkal.
A nyáron egy kísérletet állítottunk be az Óbudai Megfigyelőkertben. Többségükben a biogazdálkodásban is engedélyezett és kis kiszerelésben is kapható készítménnyel dolgoztunk. Két frissen felásott parcellába ültettünk 14-14 db azonos fajtájú paradicsompalántát. A bionak elnevezett ágyást az alábbi készítményekkel kezeltük: Alga K Plus, Volldünger Bio GR, Alga 600, Amino Total, Prosilicon, Wuxal Kalcium. Két termésnövelőt is bevetettünk, az Artist és a Trifender Pro-t, a talajlakó kártevők és gombák ellen. (Az engedélyük alapján a felsoroltak nem növényvédő szerek.) A kontrollparcella semmilyen kezelést sem kapott. A kezelések sorrendjét és indoklását megtalálják a http://www.szepzold.hu/kisfilmek és gombák ellen.k oldalon, ahol 18 kisfilmmel követtük az ágyások alakulását. Az alábbi táblázat az eredményeket összegzi, a számok magukért beszélnek. A kb. 10 m2 es bioparcella kezelésének anyagköltsége, gazdabolti áron kb. 400,- Ft volt, a két talajfertőtlenítőt is beszámítva kb. 500,- Ft. Ami a legmeglepőbb számomra, hogy a hibás termések (csigarágott, poloskaszúrt és csúcsrothadásos) száma a kezeletlen területen jóval nagyobb volt mint a kezelt ágyásban. Tehát ez ellen a két kártevő ellen is védettséget adtak bizonyos szintig, ezek, a kondíciójavító készítmények.
► Évek óta egy-egy ókori, középkori idézettel búcsúzom. Most a földművesről szóló példázattal köszönök el. A Bibliában találtam, Jakab levelében. „Ímé a szántóvető várja a földnek drága gyümölcsét, béketűréssel várja, míg reggeli és estveli esőt kap.” Ma is türelemre tanít minket a kert. Kertészkedünk, dolgozunk és közben várjuk a jobb időjárást, az újabb ismerteket és persze a szüretet. Jó pihenést! Remélem jövőre is találkozunk!
További növényvédelmi előrejelzésekért, fotókért és a teljes hazai növényvédő szer adatbázishoz látogassa meg az Agroinform.hu/novenyvedelem mezőgazdasági portált.
Budapest, 2018. október 4. Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK

Nincsenek megjegyzések: