Oldalak

2019. november 7., csütörtök

A kenyér...


Nagyításhoz kattintson a képre
A kenyér a Föld nagy részén az egyik legfontosabb emberi táplálék. Gabonaalapú étel; gabonalisztből vízzel és sóval dagasztott, kovásszal vagy élesztővel kelesztett, különféle alakú és méretű, kemencében kisütött vagy forró felületen, kőlapon megsütött ennivaló. Étkezésre legkorábban árpát és zabot használtak. A rozs a népvándorlás korában terjedt el, a búza pedig a hagyományok szerint Ázsiából származik.
A magyarok már az őshazában a téli szállások környékén étkezési célra gabonát termesztettek. A lepénykészítés fárasztó munkáját asszonyok végezték. A lepényből – azaz a kovásztalan kenyérből – fejlődött ki a kovászos kenyér.

A kenyérről találunk feljegyzéseket a mezopotán, asszír, egyiptomi, görög, római írásokban is, melyek már akkor igen változatosak voltak: a kovász nélküli, forró kövön sütött lepényféleségtől kezdve az Egyiptomban már 3000 évvel ezelőtt használatos kelesztett kenyérig. Ízük, formájuk szintén gazdag választékot mutatott: egy fennmaradt egyiptomi kenyér például bumeránghoz hasonló alakú volt, a görög Hippokratész pedig 2000 évvel ezelőtti munkájában 17 féle kenyeret sorolt fel.

Nagyanyáink kenyerei kovászos kenyerek voltak, hetente egyszer sütötték. Az alapanyagokat, a búza- vagy rozslisztet és a kovászt már előző este előkészítették, majd másnap élesztőt és sót adva hozzá kidagasztották, megkelesztették és megsütötték. Ezek a kenyerek általában nagyok, körülbelül 3 kilósak voltak, és kemencében sültek úgy 3 órát.

Nincsenek megjegyzések: