Oldalak

2019. november 7., csütörtök

Kávéfogyasztás...

Nagyításhoz kattintson a képre
A kávé növénynemzetség számos fajt számlál ugyan, kávét csak két faj terméséből készítenek. Az egyik az arabica kávé, amely lágyabb ízű, és kevesebb koffeint tartalmaz, a másik pedig az úgynevezett robusta kávé, amely markánsabb ízvilágú, és magasabb a koffeintartalma. A kávé – mértékletes fogyasztás esetén – serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is. A csersav stimulálólag hat az érrendszerre, kitágítja az érfalat. A kávé legismertebb hatóanyaga a koffein néven ismert alkaloid. Koffeint a kávén kívül kis mértékben tartalmaz a tea, a kóladió és a kakaó is. A koffein fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, tágítja az agyi ereket, szűkíti a bélben levő ereket, vizelethajtó. Megszünteti az álmosságot, javítja a hangulatot, stimulálja az agykérget, gyorsítja a gondolkodást, átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő.

Nincsenek megjegyzések: