Nagyításhoz kattintson a képre
A kávé növénynemzetség számos fajt számlál ugyan, kávét
csak két faj terméséből készítenek. Az egyik az arabica kávé, amely
lágyabb ízű, és kevesebb koffeint tartalmaz, a másik pedig az
úgynevezett robusta kávé, amely markánsabb ízvilágú, és magasabb a
koffeintartalma. A kávé – mértékletes fogyasztás esetén – serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is.
A csersav stimulálólag hat az érrendszerre, kitágítja az érfalat. A kávé legismertebb hatóanyaga a koffein néven ismert alkaloid. Koffeint a kávén kívül kis mértékben tartalmaz a tea, a kóladió és a kakaó
is. A koffein fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést,
növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, tágítja az agyi
ereket, szűkíti a bélben levő ereket, vizelethajtó. Megszünteti az
álmosságot, javítja a hangulatot, stimulálja az agykérget, gyorsítja a
gondolkodást, átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése