Oldalak

2020. június 6., szombat

A görögdinnye

Nagyításhoz kattintson a képre
Afrika déli részéről származó növényfaj. Sokan gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít. A 10. században már termesztették Kínában, mely a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője ma is. A 13. században mór hódítók hozták be a gyümölcsöt Európába. Magyarország egész területén megfelelő az éghajlati és talajadottságok a termesztés feltételeinek. Az időjárás elemei közül a fény ugyan elegendő a növény számára, de az elégtelen hőmérséklet veszélyezteti a csírázás és a kelés folyamatát. Jelentős mennyiségű cukrot tartalmazó gyümölcspótló zöldségféle. A görögdinnye a kombinált szántóföldi vetésforgó növénye. Búza vagy hüvelyes növények után fejlődik legjobban. A termőterületének kijelölésekor a gyorsan melegedő, szélvédett területeket válasszuk, 4–5 évig ne kerüljön kobakos növény után. A kémiai elemek közül elsősorban kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfor található benne. Táplálkozási érteke a könnyű emészthetőségeben, a gyomor-és bélműködést serkentő, valamint vízhajtó hatásában rejlik.
Nem meglepő, hogy az első magyar nyelvű kertészeti szakkönyvben, a Lippay János által írt, 1664-es Posoni kertben is helyet kapott a görögdinnye.

Nincsenek megjegyzések: