Oldalak

2020. június 26., péntek

Borfogyasztás...

Nagyításhoz kattintson a képre
Az ember már legalább 6000 éve fejleszti a borkészítés tudományát. A Biblia szerint Noé ültette el a szőlőt az Ararát-hegy oldalába és készített belőle részegítő bort. A régészeti kutatások azt bizonyítják, hogy a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományának ősi bölcsője Transzkaukázia (a mai Törökország, Irán és Örményország területe), onnan került Európába.
Hazánkban már a honfoglalás előtt is termeltek szőlőt. A régészeti kutatások azt igazolják, hogy a Dunántúlon a római uralom előtt már voltak szőlőültetvények, de Pannónia (a mai Dunántúl) szőlőkultúrája leginkább a római birodalomban fejlődött. A szakértők megkülönböztetnek óvilági stílusú és újvilági stílusú borokat. Ezeket a földrajzi és a kémiai paramétereik, az érzékszervi jellemzőik, a technológiai és a piaci hátterük különbözteti meg egymástól.
Magyarország 22 borvidékéből 7 borrégiót alakítottak ki. A borrégiók hagyománya több mint egy évszázadra visszavezethető.


Gondolkodjunk együtt! Ismerje meg az Agrárium Klub tevékenységét.

Nincsenek megjegyzések: