Oldalak

2020. június 12., péntek

Húsfogyasztás

Nagyításhoz kattintson a képre
A hús magas fehérjetartalma miatt könnyen emészthető, és kiemelkedő helyet foglal el az emberi táplálkozásban. A legtöbb húson található kisebb-nagyobb mennyiségben zsír is. A hús fő tápanyagát a benne található fehérje adja. A zsírnak is fontos szerepe van az energia raktározásában. A húsok összetétele függ az adott állat fajától. A húsfogyasztás befolyásolja a globális felmelegedést. Kutatások szerint 1 kilogrammnyi csirkehús előállításával 3,7 kg, míg 1 kilogrammnyi sertéshús előállításával 24 kilogrammnyi szén-dioxid szabadul fel. Sőt, ugyanennyi marhahús termelése már akár 1000 kilogrammnyi gáz kibocsátásával is járhat. Ha ez nem lenne elég, az állatállomány a föld- és vízhasználatra is hatással van. Az egészséges táplálkozás szempontjából a sötétebb árnyalatú húsok fogyasztása egészségesebbnek tekinthető, legalábbis ami a tápanyagokat illeti. A hús fő tápanyagát a benne található fehérje adja
A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszer hulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

Nincsenek megjegyzések: