Oldalak

2021. december 20., hétfő

Kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet

Nyilvánosak az idei kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet eredményei - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az MTI-vel.

    A vizsgálatot a NAK tizenötödik alkalommal szervezte meg a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ), a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal (VSZT). Országszerte tizenegy, eltérő termőhelyi adottságú helyszínen tizenkét fajtatulajdonos negyvenhat hibridjét vetették el, a kiértékelést a NÉBIH szakemberei végezték. A kísérlet eredményei közül kiemelték, hogy a termésmennyiségek között az aszály függvényében országrészenként jelentős a különbség.
    Győrffy Balázs, a NAK elnöke a közlemény szerint ajánlati fajtalistaként említette a vizsgált fajtasort, hangsúlyozva, hogy több más kiváló fajta áll még a termelők rendelkezésre. A VSZT vezetője szerint a gazdálkodók fontos visszajelzésnek tekintik a közzétett adatokat, amelyek megmutatják, hogy a hibridek milyen eredményeket hoznak az időjárási szélsőségek közepette. Takács Géza üdvözölte, hogy a nemesítők folyamatosan keresik a kihívásoknak ellenálló fajtákat. Petőházi Tamás, a GOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a kísérletet a gazdálkodói igényeknek megfelelve szervezik, így jövőre várhatóan öntözéses körülmények között is tesztelik a hibrideket.
    A vizsgálati eredményekből készült összefoglaló elérhető a NAKlap decemberi számában, a részletes adatokat tartalmazó kiadvány a VSZT honlapjától tölthető le - írták. (F:mti)

Nincsenek megjegyzések: