Oldalak

2021. december 25., szombat

OMSZ...

Az első meteorológiai megfigyelések jobbára a népi bölcsesség kategóriájába tartozóan, szájhagyomány útján terjedve alakultak hazánkban is. A kollektív bölcsesség sok évszázados tapasztalatainak végkövetkeztetései azonban nem tartoznak a tudományos időjárás megfigyelések kategóriájába, igaz sok évszázadon keresztül eligazította a parasztgazdálkodókat hazánkban is. Mikor ideális, milyen növényt vetni, és nagyjából milyen időjárási körülmények, mikor várhatóak meg más hasonló népi bölcsességek, amelyek szólások, mondások formájában terjedtek akkoriban.

Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Az agrometeorológiai előrejelzés hasznos tanácsot tud nyújtani a vetés, az aratás, a növényvédelem és az öntözés területén egyaránt. Szabadban élő növényeink fejlődése, termésképzése nagyrészt az adott időjárási feltételektől függ. Termesztett növényeink egy része alkalmazkodott hazánk éghajlati adottságaihoz. Az átlagostól jelentősen el nem térő időjárási körülmények között növényeink elfogadható, sőt kiváló termést is hozhatnak. Időjárásunk sajátossága, hogy az időjárási elemek időszakosan szélsőségesen is viselkedhetnek. Ezek a szélsőségek már kedvezőtlenül befolyásolják növényeink életét, és bizonyos esetekben pusztulásukat is okozhatják.

Az elmúlt másfél évszázadban európai és világviszonylatban is kiemelt szakértelemmel és technológiai háttérrel rendelkező szervezetté nőtte ki magát az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az OMSZ legfontosabb tevékenységei közé tartozik a meteorológiai adat- és információgyűjtés, valamint ezek elemzése, ellenőrzése, ennek megfelelően a különböző mérő- és megfigyelőhálózatok működtetése, valamint időjárás-előrejelzések, veszélyjelzések készítése, kiadása és a kutatás-fejlesztés. A meteorológiai szolgálat stratégiai fontossága gazdasági, természetvédelmi- és társadalmi szempontból is felbecsülhetetlen.Az Éghajlatváltozás oldal megfigyelt hazai változásokat bemutató oldalain szinte naprakész éghajlati információkat lehet böngészni a hazai hőmérséklet- és csapadék tendenciákról. A 120 év hosszú idősorokat vizsgálva megállapítható, hogy a melegedés egyértelmű Magyarországon is, a csapadékhullás pedig szélsőségesebbé vált. https://www.met.hu/eghajlat/

Nincsenek megjegyzések: