Oldalak

2022. november 6., vasárnap

G M O...

A GMO rövidítés a génmódosított, vagy génkezelt élőlényeket takarja (angolul Genetically Modified Organisms). A köznyelvben és a sajtóban leginkább így említik a géntechnológia közreműködésével előállított transzgenikus élőlényeket. A módszer lényege, hogy az ilyen módon feljavítani, módosítani kívánt organizmus genomjában irányított, tervezett génmódosításokat idéznek elő.
Általában egy vagy több gént módosítanak, vagy emelnek be a genomba, más genotípusú egyedből vagy egy teljesen másik faj genetikai állományából, abból a célból, hogy ezáltal megváltoztassák a módosítani kívánt faj valamely genetikai tulajdonságát.
A transzgenikus technológia alkalmazásával a növénynemesítők több célt is elérhetnek: fokozhatják a rovarokkal vagy gyomirtó-szerekkel szembeni ellenálló-képességet, kitolhatják a szárazságtűrő-képességet, de akár a termés hozamát, vagy tápanyag-jellemzőit (például energia- vagy vitamintartalom) is megváltoztathatják. Az első GMO növények az 1990-es évek elején jelentek meg.

Nincsenek megjegyzések: