Oldalak

2022. november 9., szerda

A hajdina...

A hajdina (más néven pohánka a keserűfűfélék családjába tartozik, felhasználását tekintve azonban inkább gabonaként tartják számon, mivel lisztes magját hántolás után őrölve a kalászos növényekhez hasonlóan használják fel.Vitaminokban gazdag: a B vitaminok családjának szinte minden tagjából, emellett az antioxidáns hatású C-, E- vitaminból valamint a flavonol típusú, P-vitaminnak is nevezett rutinból is nagy mennyiség van benne. Ez utóbbi egészségvédő hatású, különösen a szív és az érrendszer védelmében tölthet be nagy szerepet, mivel a C-vitaminnal együtt erősíti a kötőszöveteket, segíti a sejtfalak regenerálódását, csökkenti a magas vérnyomást és az érfalak erősítésével gátolja a hajszálerek sérüléseit, vérzéseit. Elsősorban a búzából készült ételek helyettesítőjeként és kásaként használható. Értékes vitaminforrás, ráadásul gluténmentes, így kiváló az arra érzékenyek diétájához.         A hajdina termőhelye Magyarországon: Dél- és Nyugat-Dunántúlon a csapadékban gazdagabb, középkötött és lazább talajokkal rendelkező területek. Középkötött erdőtalajokon 1,5-2,7 tonna/hektár, laza és homokos talajokon 0,8-1,8 tonna/hektár termés várható.

Nincsenek megjegyzések: