Oldalak

2022. november 2., szerda

Hulladékcsökkentési hét

Nagyításhoz kattintson a képre
November 11-ig lehet jelentkezni önkéntes akciószervezőnek az Európai hulladékcsökkentési hétre (European Week for Waste Reduction - EWWR), amelynek idén a fő témája "A körforgásos, fenntartható textíliák" - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

    Olyan akciókat várnak, melyek középpontjában a textil- és ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentése, a textilek, ruhák újrahasználata és újrahasznosítása, valamint élettartamának növelése áll - mondta Raisz Anikó, a TIM környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára.
    Az Európai hulladékcsökkentési hetet minden évben november utolsó heteiben tartják, idén november 19. és 27. között lesz.
    A 2009-ben indított kezdeményezés célja, hogy önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. A projekt minden európait arra ösztönöz, hogy ne csak a novemberi héten hajtson végre figyelemfelhívó akciókat, hanem az év minden napján törekedjen környezettudatos döntésekre és cselekvésre azért, hogy az utánunk következő nemzedékeknek egy élhető bolygót adhassunk tovább - fogalmazott az államtitkár.
    A TIM közleménye felidézi: Magyarországon 2012 óta szervezik meg az eseményt, amely egyre népszerűbb. Tavaly az Európai hulladékcsökkentési hét során Európa-szerte 12 400, Magyarországon pedig több mint 200 akciót valósítottak meg a programhoz csatlakozó önkéntesek.
    A szemléletformáló kampány magyarországi koordinátora a Technológiai és Ipari Minisztérium felkérésére és támogatásával 2022-ben is az ÉMI Nonprofit Kft., az akcióötletekkel november 11-ig lehet regisztrálni a szervezet honlapján. (F:MTI)

Nincsenek megjegyzések: