Oldalak

2024. február 16., péntek

Az év emlőse: a vadmacska

Szeretettel várjuk
Az ÉV… sorozat következő előadására
2024. február 22-én, csütörtökön 17 órára

Az év emlőse: a vadmacska (Felis silvestris)
Előadó: Lükőné Örsi Gabriella kertészmérnök

Az európai vadmacska (Felis silvestris) rendkívüli mértékben hasonlít az egyik leggyakrabban tartott házi kedvenchez, a házi macskához (Felis catus), azonban életmódjában, viselkedésében is vérbeli vadállat. A Skóciától Dél-Európáig, keletre pedig a Kaukázusig megtalálható ragadozó a nappalokat a sűrű erdők, bozótosok mélyén, sziklaüregekben, fák odvában meghúzódva tölti.

Fogyatkozó állományuk miatt egyre nehezebb a pártalálás a vadmacskák között. Ilyenkor elfogadják, akár kifejezetten keresik a házi macskák társaságát, és azokkal párosodva hibrid utódjaik lesznek. Ezek az utódok már viselkedésükben és küllemükben is eltérnek az „igazi”, tisztavérű vadmacskáktól. E folyamat előrehaladtával egyre több és több lesz a hibrid egyed, és azok leszármazottai egyre jobban eltávolodnak az eredeti vadmacskavonaltól, így végül lassan, de biztosan felmorzsolódik az érintett állomány.

(Forrás: vadonleső.hu/evemlose/2024)

Helyszín: MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár, Tessedik-terem (1012 Budapest, Attila út 93.)

Az év élőlényeinek megválasztása a környezetvédelem fontosságára és a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Mezőgazdasági Könyvtárának előadás sorozata a 2024. év kiemelt élőlényeit mutatja be közelebbről.
„Az ember nem csak azért felelős, amit tesz, hanem azért is, amit nem tesz meg.” /Prótagorasz/

www.mezogazdasagikonyvtar.hu/

www.facebook.com/mezogazdasagikonyvtar/ 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Nincsenek megjegyzések: