Oldalak

2024. február 25., vasárnap

Az internet világa...

Az internet világában már nem sok olyan infó létezik, amit el tudnánk titkolni mások elől. A Facebookon életünknek egy jelentős részét megmutatjuk, közzétesszük a születési dátumunkat, sőt, sokan még a telefonszámukat is (utóbbit néha észre sem vesszük, így érdemes ellenőrizned, neked kinn van-e a számod). Épp ezért talán nem meglepő, hogy a Google előtt sincs túl sok titkunk: azonban talán te is meglepődnél, ha sejtenéd, mi mindent tud rólad a keresőprogram, úgy, hogy te magad el sem árultad neki!

Olvasd el ezt is!

1. Azt, hogy hol voltál

A Google térképnek van egy funkciója, amelyről talán nem is tudtad, hogy rögzíti, mikor merre voltál. Ha be van kapcsolva a mobilodon a helymeghatározás, szinte biztos, hogy ezek el vannak mentve. Menj rá a térképre a telefonodon, majd bal oldalt a három vonalra kattintva válaszd ki az "idővonal" funkciót. Itt láthatod, hogy elmentette-e az eszköz az eddig meglátogatott helyeket vagy sem.

2. Azt, hogy hova mész

Ha beírod a Google keresőjébe, hogy "my flights", automatikusan feldobja neked az oldal a közelgő nyaralásodat, amire repülővel mennél. Sőt, rögtön ki is írja, hogy mikor indulsz, hova mész pontosan, ahogy a repjegyen szereplő többi infót is közli veled.

3. Az életkorodat és hobbidat

Ha rákattintasz a Hirdetésbeállítások fülre, és lejjebb görgetsz, láthatod a saját kis profilodat, amit a Google összeállított rólad. Elsőként a megtippelt korodat írja ki, a nemedet, majd utána olyan helyeket, ahol gyakran szoktál vásárolni. Sőt, ha még lejjebb tekersz, azt is láthatod, hogy a Google szerint mik tartoznak az érdeklődési körödbe. Ettől függ az is, hogy milyen hirdetéseket dob fel neked netezés közben:

4. Hogy mit lájkoltál YouTube-n

Sőt, azt is vissza tudod nézni, hogy miket csináltál a YouTube-n. Menj az Egyéb Google-tevékenység fülre, majd görgess egy kicsit lejjebb. Itt ugyanis megtalálod, milyen videókhoz szóltál hozzá a YouTube-n, sőt, azt is, hogy milyen videókat lájkoltál be az oldalon. Évekre visszamenőleg! Nem semmi, igaz?

 

Nincsenek megjegyzések: